Robert Golob szlovén miniszterelnök szerdán százmillió eurós intézkedéscsomagot jelentett be a nyugdíjak emelésére a Nemzedékek közötti együttélés napjai című kétnapos rendezvény megnyitóján Ljubljanában – közölte a szlovén közszolgálati televízió. A csomag négy intézkedést foglal magában, ezekről befejeződtek a tárcaközi egyeztetések is – mondta a kormányfő.

Happy,Senior,Couple,Standing,In,Backyard
Fotó: Shutterstock

Első intézkedésként novemberre előrehozzák a nyugdíjak 1,8 százalékos korrekcióját, „hogy még az év vége előtt teljesüljön az ígéret, amely szerint a garantált nyugdíjminimum 700 euró lesz”.

A második intézkedéssel minden özvegyi nyugdíjat legkésőbb január 1-jéig a garantált nyugdíjminimumhoz igazítanak – tette hozzá Golob. Ez az intézkedés mintegy 10 ezer személyt érint.

A jövő itt van: világszerte ketyeg a nyugdíjbomba

A magas kamatszintek és az emelkedő nyugdíj- és egészségügyi kiadások nyomán a fejlett országok államadósságában is leminősítési hullám várható.

A harmadik intézkedés a fogyatékkal élőkkel foglalkozik, azokkal, akik egészségügyi problémák miatt részmunkaidőben dolgoznak – hangsúlyozta, rámutatva, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint az ő nyugdíjmegállapításuk csökkenne, de ezt január 1-jétől megváltoztatják.

Akik ettől az időponttól kezdve mennek nyugdíjba, őket úgy értékeljük majd, mintha teljes munkaidőben dolgoztak volna

– mondta Golob.

A negyedik intézkedés a karácsonyi nyugdíjpótlék. Ezt ugyanúgy számítják majd ki, mint a juttatások éves összegét, amelyet júniusban fizetnek ki, de a nyugdíjpótlék alacsonyabb lesz, az éves juttatás 40 százaléka. Ezeket karácsonykor fizetik ki, hogy támogassák a generációk közötti harmóniát – húzta alá a szlovén miniszterelnök.