Rossz szemmel nézik a szerencsejátékok térhódítását Romániában a törvényhozók, akik számos korlátozó intézkedést, sőt egyes esetekben tiltást is javasolnak. Az egyik előterjesztés száműzné a településekről a szerencsejátékokat, az indoklás szerint ugyanis ez a tevékenység széles körben okoz függőséget a lakosság körében. 

Rostás Szabolcs, szerencsejáték
Kolozsváron lépten-nyomon játékterembe botlik az ember.
 Fotó: Rostás Szabolcs

A kormányzó román szociáldemokrata párt (PSD) honatyáinak törvénymódosító javaslata előírná a településhatárokon belül működő valamennyi játékterem bezárását, szerintük ez a drasztikus intézkedés elengedhetetlen a szerencsejáték-függőség elleni küzdelemben.

Alfred Simonis, a PSD képviselőházi frakcióvezető-helyettese szerint emberek százezrei „szenvednek ettől a csapástól”, különösen a fiatalok körében terjed a függőség, ami részint a játéktermek könnyű elérhetőségével magyarázható. Az előterjesztésben európai példákra hivatkozva megjegyzik, hogy a játéktermek településeken kívüli elhelyezése csökkenti a szerencsejátékosok számát.

A szerencsejátékok elleni fellépés terén széles körű egyetértés mutatkozik a pártok körében. Ellenzéki előterjesztésre a román szenátus nemrég úgy módosította a szerencsejátékok szervezéséről és működtetéséről szóló hatályos sürgősségi kormányrendeletet, hogy 

megtiltotta a játéktermek működtetését az oktatási intézmények és a játszóterek 300 méteres körzetében. 

Játékterem megnyitását csak abban az esetben lehet engedélyezni, ha a működtető bizonyítani tudja, hogy az 300 méternél távolabb esik bármilyen oktatási intézménytől (beleértve annak campusát is), játszótértől, kulturális, egészségügyi, szociális, vallási és más hasonló létesítményektől.

Rostás Szabolcs, szerencsejáték
Fotó: Rostás Szabolcs

Egy ellenzéki román honatya ezzel egy időben olyan módosító javaslatot is beterjesztett, amelynek értelmében 5000 lakosnál alacsonyabb lélekszámú településekről tiltsák ki a játékbarlangokat, nagyobb városokban pedig ne működhessenek hasonló létesítmények lakóépületekben vagy egyéb játéktermek közelében; ez esetben legkevesebb 300 méter távolságot írnak elő. 

Miközben hivatalos adatok szerint legalább 100 ezer romániai polgár küzd  szerencsejáték-függőséggel az országban, Tudor Pop, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát (USR) törvényhozója szerint a szenvedélybetegek száma valójában jóval több, akár egymillióra is rúghat.

Riasztó méreteket öltött a jelenség a vidéki, szegény környezetben, többen öngyilkosságot követtek el vagy kíséreltek meg, miután tönkrementek. Eközben a szerencsejáték-iparban utazó vállalkozások folyamatosan terjeszkednek, az utolsó faluban is játékbarlangot nyitnak, városon tele van velük a panelházak földszintje. Ki kell szorítanunk ezeket a létesítményeket a lakott településekről, de a mentális tudatból is

– fogalmazott a román honatya.

Az ágazat egyébként szép pénzt forgat Romániában: a szerencsejáték-szervezésre szakosodott mintegy 700 cég 2021-ben 9 milliárd lejes (1 lej 75 forint) üzleti forgalmat bonyolított le 2021-ben a legfrissebb adatok szerint, nyereségük 987 millió lejre rúgott. Becslések szerint az ágazatból 700 és 800 millió euró közötti összeg folyik be az államkasszába adók és illetékek formájában, ami a román össztermék (GDP) 0,2 százalékát teszi ki. 

A bukaresti kormány tavaly augusztusban többletadóval sújtotta a szerencsejátékból származó bevételeket. Ennek értelmében a 750 ezer forintnak megfelelő összegig terjedő nyereményeket 3 százalékkal adóztatják, az ennél nagyobb nyeremények esetében 20 és 40 százalék közötti adókulcsot alkalmaznak: 

a 66 750 lejnél (5 millió forint) nagyobb nyereményeknél már 40 százalékos az elvonás.

Egyébként egy korábbi törvénytervezet teljes mértékben – az elektronikus médiában, online és utcai hirdetőfelületeken egyaránt – betiltotta volna a szerencsejáték-reklámokat is Romániában. A Krónika erdélyi portál beszámolója szerint a szenátus végül enyhébb változatot fogadott el, amely szerint a televíziók nem reklámozhatnak szerencsejátékot 6 és 23 óra között.

Rostás Szabolcs, szerencsejáték
Fotó: Rostás Szabolcs

Élő sportközvetítések során ebben az időintervallumban is megjelenhetnek bizonyos erre utaló grafikai hirdetések (márkajelzések, logók, jelképek), ha ezeket a Légy felelősségteljes! figyelmeztetés kíséri, ha játékoscsere vagy gól közben jelenítik meg őket, és ha nem tartják a képernyőn tíz másodpercnél tovább, a megjelenítések összideje pedig nem haladja meg a két percet. Az ügyben szintén a bukaresti képviselőház mondja ki a végső szót.