BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyszabású nemzetközi műveletben csaptak le a Ndrangheta maffiózóira

A calabriai maffia több mint harminc feltételezett tagját tartóztatták le Németországban. Idén már több olasz maffiózó is rács mögé került.

Letartóztatták a Ndrangheta nevű olasz szervezett bűnözői csoport több mint harminc feltételezett tagját szerdán Németországban egy nemzetközi művelet keretében. A dél-olaszországi Calabria régióból irányított maffia elleni legnagyobb szabású eljárások közé tartozó művelet németországi akciójához ezernél is több rendőrt mozgósítottak.

03 May 2023, North Rhine-Westphalia, Hagen: A police officer gets into a car with an arrested person during a raid. With a large-scale operation in several German states, the police took action against members of the Italian Mafia 'Ndrangheta on Wednesday. More than 1000 officers were deployed throughout Germany, including special forces.     (to dpa "Over 1000 officers in action: Strike against 'Ndrangheta in Germany")
maffia, maffiózó
Nagyszabású nemzetközi műveletben csaptak le a Ndrangheta maffiózóira Németországban.
Fotó: Alex Talash / AFP

A központ Észak-Rajna–Vesztfália tartomány, ahol egyszerre 51 helyszínen tartottak házkutatást, és tizenöt embert fogtak el. Bajoroszágban nyolc embert tartóztattak le, köztük négyet európai elfogatóparancs alapján. Türingiában, Rajna-vidék–Pfalzban és a Saar-vidéken összesen tizenegy elfogatóparancsot hajtottak végre, és több mint ötven lakást és üzlethelyiséget kutattak át.

Németország mellett Belgiumban, Brazíliában, Franciaországban, Olaszországban, Panamában, Portugáliában, Szlovéniában és Romániában is tartottak házkutatásokat. Az összehangolt akció 108 letartóztatási parancs végrehajtására és bizonyítékok begyűjtésére irányult.

A razziákat az Eureka művelet elnevezésű eljárás részeként tartották. A 2019-ben indult nyomozást az Europol és az Eurojust, az EU bűnüldöző hatósága és igazságügyi együttműködési ügynöksége hangolja össze. A feltételezett maffiózókat mindenekelőtt kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítják, és a többi között pénzmosással és fegyverkereskedelemmel összefüggő ügyeket is vizsgálnak.

A német sajtóban közölt beszámolók szerint az eljárás egyik fő kiindulópontja egy 2019 júniusában a belgiumi Gentben indított nyomozás, amely egy calabriai származású család ellen irányult.

Az apa és két fia hivatalosan egy pizzériát üzemeltetett a városban, de többször a hatóságok látókörébe kerültek kokainkereskedőkkel folytatott kapcsolataik miatt. A belgiumi nyomozással egy időben Calabriában egy testvérpárra figyelt fel a rendőrség, akik megmagyarázhatatlanul sok pénzt fektettek be egyebek mellett vendéglátóipari vállalkozásokba Németországban és Argentínában.

Az olasz és a belga hatóságok összevonták az ügyeket, és fokozatosan feltárult előttük egy szerteágazó családi hálózat, amelynek központja egy calabriai falu, San Luca.

A beszámolókban kiemelték, hogy a nyomozásban fontos szerepük volt mobiltelefonra fejlesztett titkosított kommunikációs hálózatoknak, amelyek használatához a szolgáltatással együtt értékesített különleges készülék, úgynevezett kriptomobil szükséges.

03 May 2023, North Rhine-Westphalia, Hagen: A police officer stands by a van during a raid. With a large-scale operation in several German states, the police took action against members of the Italian Mafia 'Ndrangheta on Wednesday. More than 1000 officers were deployed across Germany, including special forces.     (to dpa "More than 1000 officers in action: Strike against 'Ndrangheta in Germany") Photo: Alex Talash/dpa - ATTENTION: The license plate of the vehicle was pixelated for legal reasons
A calabriai székhelyű Ndrangheta a világ egyik legbefolyásosabb maffiája.
Fotó: Alex Talash / AFP

A Ndrangheta tagjai korábban akár több száz kilométeres utakra is vállalkoztak, hogy ügyeiket ne telefonon kelljen megbeszélniük egymással,

ami nagyban megnehezítette a bűnüldöző hatóságok dolgát.

A lehallgathatatlannak tartott kriptomobilok megjelenésével viszont egyre inkább rászoktak a telefonálásra és üzenetküldésre, és a személyes kapcsolattartás lehetőségét a koronavírus-világjárvány is korlátozta. Így amikor az európai biztonsági szervek feltörték az EncroChat és a SkyEcc nevű kriptoszolgáltatásokat, betekintést nyertek a Ndrangheta-klánok tevékenységébe.

Sorra kapják el az olasz maffiózókat, most Balin egy szökésben lévő klántagot fogtak el

A Ndrangheta a világ egyik legbefolyásosabb maffiája. Meghatározó a szerepe a nemzetközi kábítószer-kereskedelemben, de fegyverkereskedelemből, pénzmosásból és korrupcióból is származnak bevételei.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.