Az indonéz rendőrség elfogta Bali szigetén egy kábítószerbűncselekmények miatt körözött, hét éve szökésben lévő olasz maffiózót – közölték szerdán az olasz hatóságok. 

Fotó: Bali News

A 32 éves Antonio Strangio, akit az olasz csendőrség közreműködésével a turisták kedvelt úti céljának számító Balin, a Ngurah Rai nemzetközi repülőtéren vettek őrizetbe, a hírhedt calabriai Ndrangheta bűnszervezet San Luca-klánjának tagja. 

Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet által is vörös jelzéssel körözött férfi olaszországi szökése után, 2016 óta Ausztráliában élt, és éppen onnan érkezett repülőn, amikor február 2-án sikerült elcsípni. Strangiót egyebek mellett kábítószerek előállításával és csempészésével vádolják. Olasz-ausztrál kettős állampolgárságának köszönhetően eddig el tudta kerülni kiadatását. 

A Cosa Nostra helyett itt a Ndrangheta: nem a maffia, talán még rosszabb

Nemrég elfogták Matteo Messina Denaro maffiafőnököt, és ezt a Cosa Nostra meggyengülésének jeleként ünnepli a nemzetközi média, kevesebb szó esik arról, hogy már rég megerősödött egy másik szicíliai bűnözőhálózat, a Ndrangheta. Ez nem a klasszikus maffia, de talán még rosszabb.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök üdvözölte a történteket, és felidézte, hogy mindössze néhány hete sikerült kézre keríteni Matteo Messina Denaro maffiavezért, aki álnéven élt Szicíliában. A múlt héten pedig a franciaországi Saint Étienne-ben elfogták a 2006 óta szökésben lévő Edgardo Grecót, akit egy 1991-es kétrendbeli gyilkosság miatt életfogytiglani börtönre ítéltek, és európai elfogatóparancs alapján körözést adtak ki ellene. A kormányfő kiemelte, hogy a szervezett bűnözés elleni harcot továbbra is kormánya egyik kiemelt feladatának tekinti. 

Strangio letartóztatásával 42-re emelkedett az elmúlt három évben szerte a világban elfogott olasz szökevények száma. Az elmúlt évtizedek legnagyobb olaszországi maffiaperének első ítélethirdetésén hetven embert találtak bűnösnek. A nagy múltú és hírhedt Ndrangheta maffiacsalád 70 tagját találta bűnösnek az olasz bíróság, többségüket gyilkossági kísérlet és zsarolás vádjával.