Az Emissziókereskedelmi Rendszerének (EU-ETS) elemzéséből kiderül, hogy a legnagyobb kibocsátók mindegyike széntüzelésű erőmű, és amelyek mindegyike vagy Németországban vagy Lengyelországban található – írja az Ember nevet viselő think tank kedden közzétett tanulmányában.

(FILES) In this file photo taken on January 17, 2023 huge clouds of steam come out of the chimneys of coal power plant in Niederaussem, western Germany. Air pollution causes more than 1,200 premature deaths a year in under 18's across Europe and increases the risk of disease later in life, the EU environmental agency said Monday. (Photo by INA FASSBENDER / AFP)
Szénerőmű Németországban.
Fotó: INA FASSBENDER / AFP

Az európai áramtermelés kibocsátása az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent párhuzamosan a szén kivezetésével, amelyet csak mérsékelten fordított visszájára az elmúlt két év energiaválsága.

A szénerőművek szennyező voltát jelzi, hogy az áramtermeléshez kapcsolódó kibocsátások negyedét adja a tíz legnagyobb ilyen létesítmény, ráadásul ezek közül hét az elmúlt évtizedben minden évben szerepelt a tíz legnagyobb szennyező listáján. Ez a tíz erőmű az EU-ETS által érintett kibocsátások 13 százalékáért felel. Noha a kibocsátási kvóták ára tavaly csúcsokat döntött, a gázárak még nagyobb mértékben emelkedtek, így a piac nem korlátozta a szénerőművek működését.

Az áramtermeléshez köthető kibocsátások több mint 60 százalékáért a szén volt tavaly a felelős, 

amelynek kétharmada Németországból és Lengyelországból érkezett. A szénerőművek tavaly 6 százalékkal szennyeztek többet, mint 2021-ben, ugyanakkor az kedvező jel, hogy a 2019-es, járvány előtti szint alatt maradt a karbonkibocsátásuk. Ugyancsak bizakodásra adhat okot, hogy a hosszú távú trend továbbra is a szénfelhasználás visszaszorulására utal, így 2022-ben a szénerőművek kibocsátása 40 százalékkal múlta alul az egy évtizeddel korábbit.

Ugyanakkor azt is érdemes lehet figyelembe venni, hogy a jelentős kibocsátás ellenére Lengyelország csökkentette az EU-n belül a legnagyobb mértékben a villamos energiatermeléséhez köthető szennyezését. Ez azonban főként a kereslet csökkenésének köszönhető és hosszabb távon Varsó továbbra is az egyik legkevésbé ambiciózus szereplő az áramtermelés megtisztítása terén.

A kutatás arra is rámutat, hogy az áramtermelés legnagyobb szennyezői már hat éve zsinórban ugyanazok a közműcégek: német RWE, a lengyel PGE és a cseh EPH voltak.