Az EU az idején kevesebb szenet égetett el ezen a télen, mint a korábbi években, annak ellenére, hogy az orosz gázszállítmányok elmaradásával a tagállamok ellátása veszélybe került – írta a Financial Times.

Excavations at Mechel PJSC's Krasnogorsky Coal Mine The Krasnogorsky open pit coal mine, operated by Mechel PJSC, in Mezhdurechensk, Russia, on Monday, July 19, 2021. Russias government is betting that coal consumption will continue to rise in big Asian markets like China even as it dries up elsewhere. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Az Ember energiaipari agytröszt tanulmánya szerint 2022 októbere és 2023 márciusa között a széntermelés 27 terawattórával, azaz csaknem 11 százalékkal csökkent éves szinten, míg a gáztermelés 38 terawattórával esett vissza, mivel a fogyasztók az emelkedő árak miatt csökkentették az áramfogyasztásukat.

A megújuló energiaforrások termelése azonban jelentősen megnőtt, a szél-, nap- és vízerőművek együttes kapacitása pedig először haladta meg a fosszilis tüzelőanyagokét, és a teljes áramellátás 40 százalékát biztosította.

A tanulmány szerint a szénfelhasználás meredek növekedésétől való félelmek túlzók voltak, annak ellenére, hogy a kontinens negyven éve a legsúlyosabb energiaválságban van, miután Oroszország az ukrajnai invázió után csökkentette a kontinens gázellátását. Ez az energiaárak rekordszintű emelkedéséhez vezetett, azonban a fogyasztók alacsonyabb fogyasztásának és a kormányok zöldenergia-projektjeinek hála nem kellett visszatérni a szénerőművekhez, hogy a keresletet ki tudják elégíteni.

Mivel Európa sikeresen túljutott ezen a télen, és sikerült elkerülni a nagyobb ellátási zavarokat, egyértelmű, hogy a fenyegető szénvisszatérés nem valósult meg. Sőt, Európa villamosenergia-termelésének a kibocsátása ezen a télen alacsonyabb volt, mint valaha

– írták az Ember elemzői a jelentésben.

A teljes villamosenergia-fogyasztás október és március között 94 terawattórával, azaz 7 százalékkal csökkent a 2021/22-es tél azonos időszakához képest.

A szervezet azonban arra figyelmeztet, hogy Európában enyhe volt a tél, aminek következtében kisebb volt az energiaigény, de nincsen garancia arra, hogy jövőre is ilyen kedvező időjárás lesz. A vállalatoknak és a háztartásoknak még így is fájdalmasak voltak a magas árak, a fogyasztást pedig csak egy bizonyos szintig lehet csökkenteni.

Európát a jó idő mentette meg, de jövőre nem bízhatunk a szerencsében, és a kormányoknak már most lépéseket kell tenniük azért, hogy a blokk energiaellátása stabil és biztonságos legyen még a következő tél előtt

– mondta Harriet Fox, az Ember elemzője.

A szénfogyasztás csökkenése nem volt egységes az EU országaiban: Németország és Lengyelország teljesített a legjobban az előző évhez képest, azonban három országban – Olaszországban, Finnországban és Magyarországon – jelentősen megnőtt. Ez az olaszoknál volt a legrosszabb, ahol az Ember elemzése szerint több mint negyedével ugrott meg a szénfelhasználás.

Az atomenergia-termelés is jelentősen csökkent, elsősorban a franciaországi erőművek karbantartási problémái miatt.

Az energiaválság hosszú távú előnye, hogy az országok egyre jobban bíznak a megújuló energiaforrásokban. A kormányok kezdenek ráébredni, hogy megéri beruházni az ilyen projektekbe, ugyanis ezek nagyobb stabilitást nyújthatnak, mint a fosszilis tüzelőanyagok

– tette hozzá Fox. 

A szél- és napenergia-termelés a téli hónapokban 18 terawattórával nőtt az előző évhez képest, ami 6 százalékos növekedés, és a következő 12 hónapban hasonló mennyiséget lehet még a hálózatba táplálni.