Az eddigi legnagyobb európai uniós bírságra számíthat a Facebook-tulajdonos Meta az elkövetkező napokban, miután a közösségi oldal nem tett eleget az uniós bíróság kérésének, hogy a közösség polgárainak adatait ne továbbítsa a tengerentúlra.

,Facebook,Changes,Its,Name
Fotó: Shutterstock

A legtöbb tech óriás uniós működését felügyelő ír adatvédelmi hatóság az ügyet ismerő források szerint meg is fogja tiltani az adatok továbbítását az Atlanti-óceán túloldalára az uniós szabályozás, a GDPR ötödik évfordulójához közeledve. A Bloombergnek nyilatkozó személyek szerint 

a büntetés megdöntheti a korábbi, 746 millió eurós rekordot, amelyet az Amazonnak kellett megfizetnie.

A régóta tartó történet során az amerikai tech cégek mindeddig sikeresen álltak ellen az uniós szabályoknak, amit megerősített az EU bíróságának 2020-as döntése is, igaz, az akkor még nyitva hagyott egy kiskaput Mark Zuckerberg cége és szilícium-völgyi társai számára.

Az adattovábbítás tilalma miatt korábban a Meta már az EU-ból történő teljes kivonulással is fenyegetőzött. Az ír döntés várhatóan csak a Facebookot érinti majd, a Meta további márkáit, mint az Instagram vagy a WhatsApp nem. A tilalom várhatóan egy átmeneti időszakot is meghatároz majd, és 

a döntés ellen valószínűleg Zuckerberg vállalata fellebbezni fog.

Az ír hatóság helyettes vezetője, Graham Doyle szerint a döntés a múlt héten született, és várhatóan a következő napokban hozzák nyilvánosságra, miután a Meta lehetőséget kapott, hogy jelezze a potenciálisan szenzitív információkat. A tengerentúli adatátvitel kérdése 2013-ban került napirendre az Edward Snowden által közölt információk hatására.