Olaf Scholz német kancellár és pénzügyminisztere, a szabad demokrata Christian Lindner húszmilliárd euróval csökkenteni tervezi a 2024-es költségvetés kiadásait. (Egy euró 375,7 forint.) A cél: megvágni minden tárca büdzséjét a védelmi tárca kivételével, de a lépés valószínűleg súlyos feszültségeket okoz majd a koalícióban. A Zöldek ugyanis inkább adóemelésekből finanszíroznák a hiányt, méghozzá a leggazdagabbak terheinek növelésével.

Olaf Scholz nem akarja csökkenteni a szegény gyerekek támogatását.
Fotó: Frederick Florin / AFP

A Bloomberg megbízható forrásokból származó értesülése szerint szinte minden német minisztérium kiadásait két-három százalékkal faragnák le. Ebből meg is lesz a megtakarítani szándékozott összegnek mintegy a fele, arról azonban még dönteni kell, hol találják meg a maradékot.

Lindner olyan politikailag érzékeny területeken is alkalmazna megszorításokat, mint a segélyezés,

mert szerinte csak így lehet kiegyensúlyozott a költségvetés. A szociáldemokrata kancellár azonban ezt elkerülné, különösen a szegénységben élő gyermekek támogatását nem akarja megkurtítani.
A pénzügyi tárca szóvivője nem kommentálta az értesülést arra hivatkozva, hogy még folynak az egyeztetések a jövő évi költségvetésről. A deficit előrejelzések szerint az idén eléri a 4,25 százalékát a tavalyi 2,6 százalék után, és fokozatosan 0,75 százalékra csökken 2026-ra.
Bár a kormánykoalíció harmadik tagja, a Zöldek nyilvánvalóan ellenezni fogják a kiadások csökkentését, a párt egyik legfontosabb minisztere, a gazdasági tárcát vezető Robert Habeck helyzetét nehezíti, hogy jelentősen visszaesett a népszerűsége. Az Insa Institute kedden nyilvánosságra hozott felmérésének eredménye szerint 

a megkérdezettek ötven százaléka Habeck távozását követeli az épületenergetikai törvény módosítása miatt,

amely szerint jövő évtől nem lehet kizárólag fosszilis energián alapuló fűtési rendszert újonnan beépíteni. Csak a szavazók 28 százaléka szerint kellene tovább a posztján maradnia.

Conference of Stiftung Marktwirtschaft with Vice Chancellor Habeck
09 May 2023, Berlin: Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen), Federal Minister for Economic Affairs and Climate Protection, attends the Stiftung Marktwirtschaft conference on "Lessons from the crises: Do Germany and Europe Need a New Business Model?" at the German Bundestag. Photo: Christoph Soeder/dpa (Photo by Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A választók fele Robert Habeck távozását követeli a kormányból.
Fotó: Christoph Soeder / AFP

Idő azonban van még, hiszen a kormánynak július első hetéig kell nyilvánosságra hoznia a költségvetési tervezetet, hogy a parlament alaposan tanulmányozhassa és ősszel elfogadhassa azt.
Nevük elhallgatását kérő források szerint kompromisszum lehet az olyan kiadások csökkentése, amelyek ellentmondanak a kormány klímacéljainak, például bizonyos típusú dízel üzemanyagok támogatása. Ezt régóta sürgetik a Zöldek, Lindner azonban eddig kategorikusan ellenállt.
Abban azonban a kancellár és a pénzügyminiszter is egyetért, hogy a katonai kiadásokhoz semmiképpen nem nyúlnak, mivel Berlin ígéretet tett a kiadások növelésére és Ukrajna folyamatos támogatására. Boris Pistorius, a tárca szociáldemokrata vezetője az ötvenmilliárd eurós védelmi büdzsé tízmilliárd eurós növelését szeretné, de illetékesek szerint lehet, hogy 

jövőre meg kell elégednie két-három milliárd eurós emeléssel.

A által előírt küszöböt, a GDP két százalékát így Németország semmiképpen sem éri el, ahhoz ugyanis további húszmilliárd eurót kellene védelemre költenie, miután felhasználták azt a 100 milliárd eurós külön alapot, amelyet Scholz nem sokkal az után hozott létre, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

FDP federal party conference
dpatop - 21 April 2023, Berlin: Christian Lindner, FDP federal chairman and federal finance minister, speaks at the FDP federal party conference. One of the items on the agenda is the election of the new party leadership. Photo: Christoph Soeder/dpa (Photo by Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Christian Lindner pénzügyminiszter dízelügyben nem enged.
Fotó: Christoph Soeder / AFP

Jövőre ráadásul a költségvetési kiadások jóval nagyobb hányadát teszik majd ki a kamatfizetések: a kormánynak több mint 40 milliárd eurót kell adósságszolgálatra fordítania a 2021-es négymilliárd euróval szemben. 

Abban pedig mindhárom koalíciós párt egyetért, hogy a szövetségi kormánynak 2024-ben vissza kell állítania az alkotmányos hitelfelvételi korlátot, 

amelyet három évre függesztettek fel a koronavírus-járvánnyal és az energiaválsággal kapcsolatos állami kiadások növelése érdekében. A mechanizmus előírja, hogy a szövetségi költségvetési deficit nem haladhatja meg a GDP 0,35 százalékát.