Németország másodjára is megemelte a 2023-as termelésre vonatkozó előrejelzését, a kormány pedig arra számít, hogy Európa második legnagyobb gazdasága kétszer annyit fog bővülni, mint korábban várták – írta a Financial Times.

Closed meeting of the Federal Cabinet
06 March 2023, Brandenburg, Meseberg: Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen), Federal Minister for Economic Affairs and Climate Protection, during a press statement after the closed meeting of the federal cabinet. The traffic light cabinet had retreated to the federal government's guest house, Meseberg Castle, for the two-day closed meeting. Photo: Julian Weber/dpa (Photo by Julian Weber / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Robert Habeck német gazdasági miniszter.
Fotó: Julian Weber

A német kormány szerdán 0,2 százalékról 0,4-re emelte idei növekedési előrejelzését, mondván, hogy az energiaköltségek támogatására hozott intézkedéseivel az ország sikeresen elkerülte a recessziót.

Bár a 0,4 százalékos növekedése szerénynek tűnhet, a berlini gazdasági minisztérium szakértői októberben még ugyanekkora zsugorodással számoltak.

Robert Habeck gazdasági miniszter szerint a német már elérte a csúcspontját, a 2022-es 6,9 százalékról idén 5,9-re fog csökkenni, jövőre pedig eléri a 2,7 százalékot.

Az év elején a vártnál erősebb feldolgozóipari fellendülés valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy Németország az első negyedévben növekedést ért el

– közölte a Bundesbank a héten, a pénteken közzéteendő hivatalos GDP-adatok előtt.

„Az építőipari tevékenység valószínűleg visszafogott lesz, de a berendezésekbe és gépekbe történő beruházások várhatóan fellendülnek a magasabb globális növekedésnek és az erősebb exportnak köszönhetően” – tette hozzá Habeck.