A Fidelity Investment 44,5 millió nyugdíjszámla áttekintése után megállapította, hogy a második egymást követő negyedévben egyre nagyobb összegek szerepelnek a 401(k)- és IRA-számlákon. E kettő különböző konstrukciós nyugdíjcélú megtakarítást takar Egyesült Államokban, az előbbire a munkáltatók is küldhetnek összeget, az utóbbi pedig egyéni nyugdíj-előtakarékosságra szolgál.

Inflation,Concept,-,Close,Up,Of,Asian,Woman,Put,Small
Az amerikaiak növelték nyugdíjcélú megtakarításaikat az első negyedévben.
Fotó: Shutterstock

A lehetséges recessziótól való félelem, az és a kamatemelések ellenére az amerikaiak az első negyedévben több pénzt tettek félre a nyugdíjas éveikre, mint tavaly év végén. Ez a trend különösen a legfiatalabb munkavállalókat tömörítő Z generációt jellemezte 

– derült ki a Fidelity Investment első negyedéves elemzéséből.

Az egyenlegek növekedése három részből áll. Egyrészt a munkavállalók, főleg a fiatal generáció tagjai egyre többet tesznek félre a nyugdíjas éveikre. Másrészt ehhez a munkáltatók is nagyobb összegekkel hozzájárultak. Harmadrészt a piaci feltételek miatt a számlák nyereséget is hoztak.

Egy átlagos IRA-számlán 109 ezer dollár volt az első negyedévben, ami 5 százalékos növekedés az előző negyedévhez és az öt évvel ezelőtti szintekhez képest. Az átlagos 401(k)-egyenleg 108 ezer dollárra nőtt, ami 4 százalékkal több, mint a tavalyi utolsó negyedévében és 5 százalékkal meghaladja az öt évvel azelőttit.

A teljes megtakarítási ráta az első negyedévben 14 százalékra javult a 2022 utolsó negyedévi 13,7 százalékhoz képest. 

Továbbra is a munkaképes boomerek takarékoskodnak a legnagyobb arányban az első negyedévben.

Ez 16,7 százalék volt, szemben a 2022 negyedik negyedévi 16,5 százalékkal. A Z generáció – az 1995 és 2009 között születettek – megtakarítási szintje is emelkedett, 10,5 százalékra a 10,2 százalékhoz képest.

A Fidelity szerint a pozitívum egy része annak tulajdonítható, hogy az átlagos munkáltatói hozzájárulás és nyereségrészesedés rekordszintű, 4,8 százalékkal növekedett az első negyedévben. 

A munkavállalók 85 százalékát részesítették nyugdíjcélú támogatásban, és a dolgozók 78 százaléka tett félre annyit, hogy teljes mértékben kihasználja a munkáltatója hozzájárulását a 401(k)-számlákhoz.

A pozitívumoknak ezzel még nincs vége. Az amerikaiak a 401(k)-számlájukról rövid távú kölcsönt vehetnek igénybe úgy, hogy az a megtakarítási célt nem érinti hátrányosan. Ezek a hitelösszegek történelmi mélypontra, 16,6 százalékra csökkentek az első negyedévben.

Sőt, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban a technológiai cégek elbocsátásaitól volt híres a sajtó – a Világgazdaság is sokszor beszámolt ezekről –, az Egyesült Államokban egymillió új munkahelyet teremtettek az első negyedévben. Az új munkába állók 57 százaléka automatikusan igényelte a munkáltatója nyugdíjbiztosítási programját.

A Z generáció nyugdíjcélú számlaegyenlege 17 százalékkal nőtt az előző negyedévhez, 34 százalékkal pedig az egy évvel ezelőttihez képest. Ezzel a legnagyobb egyenlegnövekedést mutatták fel a generációk között. A Z generáció az első negyedévben az egy évvel ezelőttihez képest negyedével több egyéni előtakarékossági-számlát, IRA-t nyitott.

„Biztató, hogy a mai fiatalabb generációk pénzügyi tudatossága nagyobb, mint bármelyik előttük lévőé. Ez a pénzügyi tájékozottság hosszú távon kifizetődő lesz” – mondta Joanna Rotenberg, a Fidelity személyes befektetésekért felelős elnöke a Market Watchnak.