A várt 5 százalék helyett 4,9 lett a fogyasztói árak éves alapon számolt növekedési üteme áprilisban, a maginfláció 5,5 százalékos mértéke megegyezik a várakozásokkal. Márciusban az 5, a maginfláció 5,6 százalék volt. 

Torn,Bills,Revealing,Inflation,Words.,Idea,For,Fed,Consider,Interest
Fotó: Cinemato

A piacok kedvezően reagáltak a hírre, az amerikai tőzsdék határidős indexei a nyitás előtt felfelé indultak el, a kötvénypiacon csökkentek a hozamok. A Fed 2022 márciusától kezdve 10 alkalommal, összesen 5 százalékponttal, csaknem 16 éves csúcsra emelte az irányadó kamatot. A jegybank kommunikációja szerint az idén nem várható lazítás, ám a piac arra számít, hogy az év vége felé, esetleg ősszel már elkezdődhet a központi bank kamatcsökkentési ciklusa. A most publikált adatok alapján 

a Fednek van ideje a kivárásra, nem romlott a maginfláció – ebből persze még nem következik az, hogy beindítják a lazítási ciklust. 

Infláció és kamat az Egyesült Államokban
frissített
 

A volatilis ármozgású tételek nélkül számolt magindex 0,4 százalékkal emelkedett áprilisban az előző hónaphoz képest, ez megegyezik a  márciusi tempóval. Ennek hátterében a használt autók és kisteherautók áremelkedése áll – utoljára tavaly júniusban volt erre példa. Szintén emelkedtek a lakhatási kiadások, ez viszont a várakozások szerint átmeneti lesz. A statisztikák szerint ugyanis a lakásbérlési piac az első negyedévben kétéves csúcsra szaladt fel, elemzők szerint innen már lefelé vezet az út.