Argentína új, 2000 peso névértékű bankjegyet vezetett be hétfőn a magas miatt - közölte a latin-amerikai ország központi bankja. A bankjegyet Cecilia Grierson és Ramón Carrillo orvosok képmásai és a Malbrán egészségügyi kutatóintézet homlokzata ékesíti.

argentina peso 2000
Fotó: BCRA

Eddig a legnagyobb névértékű bankjegy a 2017 novemberében bevezetett 1000 peso volt. 

Mivel az infláció jelenleg 100 százalék fölött jár a latin-amerikai országban, a peso erősen elértéktelenedett. A hivatalos árfolyamon jelenleg 1000 pesóért mintegy 3,95 eurót (1480 forint) adnak, a feketepiacon az átváltási arány ennél sokkalta rosszabb, 1000 peso ott mindössze 1,90 eurót ér.

Az államcsődök országának gondjait a dollár sem lenne képes orvosolni

Argentína az infláció elleni harc nevében már bármit bevetne – pontosabban csak majdnem bármit: a tudatos gazdasági tervezés távol áll a kormányzattól.

A mindennapokban az infláció számos probléma elé állítja az argentinokat. Még a viszonylag kisebb vásárlásokhoz is nagy köteg papírpénzre van szükség. Másrészt a központi bank alig képes lépést tartani az igényekkel. Legutóbb a pénzintézet Franciaországtól és Máltától kért segítséget új bankjegyek nyomtatásához.

A 2000 peso névértékű bankók azonban aligha fognak enyhülést hozni, tekintettel arra, hogy Argentína a legmagasabb inflációs rátájú országok közé tartozik. 

A költségvetési hiány fedezésére a központi bank kénytelen folyamatosan új pénzt nyomtatni.

Latin-Amerika második legnagyobb gazdasága egyebek mellett olyan problémákkal küszködik, mint túlburjánzó államapparátus, alacsony ipari termelékenység és kiterjedt árnyékgazdaság, amely jelentős adóbevételektől fosztja meg az államot.

A peso folyamatosan veszít értékéből az amerikai dollárral szemben, miközben az ország adósságterhe gyarapodik.