Ukrán harci gépek Nagy-Britanniától kapott hosszú hatótávolságú Storm Shadow rakétákkal lőttek két ipari létesítményt Luhanszkban – olvasható az orosz védelmi minisztérium szombati közleményében.

Nagy-Britannia csütörtökön jelentette be, hogy elkezdi a hosszú hatótávolságú rakéták – ezekkel az ukrán katonaság legalább 300 kilométer távolságra csaphat le – szállítását, amelyekkel Ukrajna 

messze a frontvonal mögött is csapást tud mérni az orosz csapatokra és az utánpótlást tároló raktáraikra.

Ben Wallace brit védelmi miniszter hangsúlyozta: a rakétákat arra használja Kijev, hogy visszaszorítsa a szuverén ukrán területet kezükben tartó orosz erőket. Ukrajna korábban garantálta, hogy erőik Oroszország nemzetközileg elfogadott határain belüli célpontokra nem mérnek csapást.

Az orosz védelmi tárca közleménye szerint a pénteken kilőtt rakéták egy vegyi és egy húsüzemet találtak el az Ukrajna keleti részén fekvő, oroszok által elfoglalt Luhanszkban. A minisztérium emlékeztetett arra, London korábban közölte, hogy a Storm Shadow rakétákat nem vetik be polgári célpontok ellen. Az orosz kormány azt is közölte, hogy lelőtték azt a SZU-24- és MiG-29-es ukrán harci gépet, amelyek a rakétákat kilőtték.

Megemlítették azt is, hogy az orosz csapatoknak "egy újabb háztömbnyit" sikerült előre jutniuk Bahmutban, amelyet Moszkva tíz hónapja ostromol.

A Vihar Árnyéka megjelenik Ukrajna felett

Kijev megkapta a britektől az akár a Krímet is elérő cirkálórakétákat, valamint a Challenger 2-es harckocsikat. Az előbbi Ukrajna legkorszerűbb fegyverei közé tartozik, az utóbbi használhatóságával kapcsolatban erős kételyek vetődnek fel – beragadnak a sártengerbe.