Nemzetközi gazdaság

Váratlan helyről kapott kritikát Amerika: világháborút robbanthat ki a politikája

Az egykori malajziai kormányfő szerint Amerika hozzáállása veszélyes lehet. Mahathir Mohamad nem zárja ki annak lehetőségét, hogy világháborúig fajuljon a helyzet.

Nem várt helyről kapott éles és határozott kritikát Joe Biden kormánya. Mahathir Mohamad, Malajzia volt miniszterelnöke úgy gondolja, hogy az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi politikája egy újabb világháború felé sodorhatja az emberiséget azzal, hogy hozzájárul két ellenséges blokk kialakulásához – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség.

Mahathir Mohamad - Press ConferenceMahathir Mohamad-Press Conference
orosz-ukrán háború
Mahathir Mohamad kritizálta az Egyesült Államokat, és nem zárja ki annak lehetőségét, hogy világháborúig fajuljon a helyzet.
Fotó: AFP

Az Egyesül Államok megpróbál majd más országokat is rávenni arra, hogy csatlakozzanak az Oroszország elleni akcióhoz, és Oroszországnak is találnia kell baráti országokat, amelyek támogatják

– nyilatkozta egy interjúban a 97 éves politikus.

Hozzátette, hogy konfrontáció lesz a keleti és a nyugati blokk között. És ha ez eszkalálódni fog, akkor könnyen világháborúvá válik.

Mahathir Mohamad elmondta, hogy az ukrajnai konfliktus már az egész világra hatással van. Megjegyezte, hogy a bonyolult helyzet miatt világszerte megnövekedtek az alapvető javakra fordított kiadások, ami negatívan befolyásolja a gabonaszállítmányokat.

A korábbi kormányfő úgy véli, hogy az Ukrajnának szóló meghívás a NATO-ba provokáció. Szerinte ha Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz, akkor Oroszország kevésbé fogja fenyegetve érezni magát, és nem lesz konfrontáció. De amint a folyamat elindul, Oroszország megelőző lépéseket fog tenni.

Mahathir kiemelte azt is, hogy a NATO-államok nem érintettek közvetlenül az orosz–ukrán konfliktusban, mert Ukrajna nem tagja a szövetségnek. Ugyanakkor az exminiszterelnök szerint az Oroszországgal fennálló patthelyzet jelentős károkat okozhat a NATO-tagállamoknak.

A végén Oroszországnak és Ukrajnának valamilyen megoldást kell találnia a konfliktus rendezésére. Jobb, ha a háborús felek beszélnek egymással, megvitatják a dolgot, tárgyalnak – zárta gondolatait a politikus, utalva arra, hogy a háború lezárásához szükség van a két fél megegyezésére.

Kiadta az utasítást Kijev a védőknek: keddig bármi áron meg kell tartani Bahmutot

Nem engedhetik meg az ukránok, hogy Moszkvában a győzelem napján ünnepeljék meg a város elfoglalását.

 

Egyesült Államok Ukrajna Oroszország Malajzia
Kapcsolódó cikkek