Közélet

Kiadta az utasítást Kijev a védőknek: keddig bármi áron meg kell tartani Bahmutot

Nem engedhetik meg az ukránok, hogy Moszkvában a győzelem napján ünnepeljék meg a város elfoglalását.

A friss hírek után, amelyek szerint a Wagner csoport mégis marad Bahmutban, megkapják az offenzívához szükséges fegyvereket és lőszereket, Kijev is parancsot adott katonáinak. A várost védőknek mindenképp ki kell tartaniuk május 9-ig, bármi áron. Ezt Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi haderő parancsnoka személyesen közölte a katonákkal a fronton. 

Ukrainian army medics treat the wounded in Donetsk Oblast
Ukrán katona Bahmutban. Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az oroszok ugyanis mindent egy lapra téve támadnak, hogy május 9-ig elfoglalják a várost. Ez ugyanis hatalmas fegyvertény lenne Moszkvának, és büszkén ünnepelhetné Vlagyimir Putyin orosz elnök a keddi, győzelemnapi parádén. Ezt kell megakadályozniuk a még bevethető védőknek mindenáron. 

Az oroszok jelentősen növelték a tüzérségi támadásaik számát, és folyamatosan új csapatokat küldenek harcba. A védőink kitartanak, de az oroszok azt remélik, hogy május 9. előtt elfoglalják a várost. Ezt mindenáron meg kell akadályozni. Ez a feladatunk

– közölte később a katonákhoz intézett szavait Szirszkij a közösségi oldalán is az Unian ukrán portál szerint. 

Hogy pontosan mi lesz kedd után, az nem derült ki, hiszen Bahmut elfoglalása immár csak idő kérdése, kivéve azt a lehetőséget, ha időben megindul az ukrán ellentámadás, és felszabadítják a várost. Erre viszont kevés esély van. 

 

 

Bahmut ostroma parancsnok orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek