Fejlesztettek már olyan gépeket, amelyek agyi aktivitás alapján megszólaltattak rövid mondatokat angol és japán nyelven, azonban a mandarin nyelv kihívásai eddig meghaladták a képességeket.

Woman,Wearing,Brainwave,Scanning,Headset,Sits,In,A,Chair,In
A gondolatolvasás nem a jövő, hanem a jelen. Kísérleti eszközök már egyre több nyelven képesek ezt megtenni.
Fotó: Shutterstock

A kínaiak nyelvének neurolingvisztikai struktúrája és kiejtése ugyanis nem alkalmazhatók az angolra használt idegi mechanizmusokra és algoritmusokra. Mivel a mandarin tonális nyelv, a szótagok különböző kiejtéssel és hangmagassággal más jelentenek. Például a ma szótag kiejtéstől függően jelentheti azt, hogy anya, kender, ló és szidás.

A Tianjin Egyetem és a ShanghajTech Egyetem kutatói, élükön a Fudan Egyetem Sanghaji Orvosi Főiskolájához tartozó Huashan Kórházban dolgozó Wu Jinsonggal, a kísérleteikben hasonló agyra helyezhető elektródákat használtak, mint a korábbiakban. Ezek a beszéd, valamint a gége, az ajkak, az állkapocs és a nyelv mozgása közötti kapcsolatokat rögzítik. A kínai tudósok azonban a gége mozgását érzékelő elektródák jeleit felerősítették.

A kutatásvezető Wu szerint a módszer hatékonysága felülmúlta az eddigi technikákat. Ennek megállapítására két mérést használtak. Egyrészt értékelték hogy a hallgatók mennyire pontosan tudják azonosítani a hangtónust. Az eredmény 81,7–92,3 százalékos pontosságot mutatott. Másrészt megmérték, hogy mennyire tiszta az adott hang, mekkora koncentrálás kell annak megértéséhez. Itt az ötig tartó skálán 3,86-os minőséget azonosítottak, azaz a hangok laza figyelemmel is érthetők voltak.

A fejlesztés olyan betegeknek segíthet a beszédképesség helyreállításában, akik tonális nyelvet beszélnek. Wu a South China Morning Postnak elmondta, hogy a módszer más nyelvekkel is működhet, csak azokhoz ki kell bővíteni a hangdekódoló modult.

Harc az agyadért – itt vannak az új gondolatolvasók

Léteznek olyan fülhallgatók, amelyek az irodai dolgozók hangulatát mérik és a kamionsofőrök fáradtságát követő munkavédelmi sisakok. A neurotechnológia egyre szélesebb utat tör magának. Eljön az a kor, amikor áruba bocsáthatjuk a gondolatainkat is?