A holland kormány októberben véglegesen leállítja a groningeni gázmezőt, ezzel súlyos problémákat okozhat az energiaválsággal küzdő Európa számára – írta a Bloomberg.

Half of Groningen's gas wells will closeMUNTENDAM - Atmospheric image of a closed gas extraction and gas treatment location of the Dutch Petroleum Company. The natural gas was extracted here from deep underground and separated from water and natural gas condensate. ANP VINCENT JANNINK netherlands out - belgium out (Photo by VINCENT JANNINK / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: AFP

A kitermelést 1963-ban kezdték meg a Groningen-gázmezőn, amely Nyugat-Európa egyik legfontosabb belföldi energiaforrásának számít. A  környező településeken azonban egyre nagyobb az ellenállás a további kiaknázással szemben, ugyanis a az elmúlt években több száz, akár 3,6-es erősségű földrengés házak ezreit rongálta meg.

A döntés előtt Mark Rutte miniszterelnök csak hajszál híján nem bukott meg egy bizalmi szavazáson, így a gázmező lezárásával a saját népszerűségét is megpróbálja visszanyerni a környéken.

Az év elején a holland kormány ígéretet tett arra, hogy 30 év alatt összesen 22 milliárd eurót fordít a groningeni lakosok kártalanítására, ám a bizalmatlansági szavazás így is folytatódott, mivel Rutte kabinetjét azzal vádolták, hogy évek óta nem törődnek a helyiek panaszaival.

A Groningeni Bányakár Intézet szerint a régióban található mintegy 327 ezer lakóingatlanból legalább 127 ezerben keletkezett valamilyen kár. A térségben 2012 óta több mint 3300 épületet bontottak le, mert a földrengések miatt nem voltak biztonságosak.

A holland kormány jövőre a gázkutakat is felszámolhatja, betonnal feltöltve őket. A jelenleg csak minimális szinten üzemelő groningeni mezőből októberig még legfeljebb 2,8 milliárd köbméter gázt fognak kinyerni.

A bejelentés után a holland határidős gázügyletek az európai referenciaértéknél több mint 30 százalékkal magasabbra ugrottak, a lépés kritikusai pedig attól tartanak, hogy a kimaradás súlyos problémákat okozhat , ha a tél jövőre hidegebb lesz a vártnál, vagy az újra erősödni kezd.

A bezárásról szóló döntés nem teljesen visszavonhatatlan – ha újabb energiaválság vagy nagyon hideg tél következne be, akkor körülbelül két hétig tartana a kutak újranyitása – ha nem betonozzák be őket.