Európa idei gázellátása nincs veszélyben, nem kell számítani a múlt évhez hasonló pánikra – hangsúlyozta az Erste olaj-, és gázipari elemzője. Pletser Tamás szerint azonban továbbra is tenni kell az orosz energiafüggés megszüntetéséért, ami legkorábban 2026–2027-körül reális. 

A téli időszakban azonban az átlagnál jóval kevesebb csapadék hullott az európai hegységekben, így a folyók vízhozamával könnyen lehet gond, ami az energiaellátást is veszélyezteti.

 

Drought hinders Rhine navigation
15 August 2022, Rhineland-Palatinate, Bacharach: A barge passes exposed rocks and sandbanks on the Rhine at Bacharach during low water. After weeks of drought, the water levels of the Rhine have reached historic lows. If the water levels continue to fall, shipping is in danger of coming to a standstill. Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Rekordalacsony vízszintet mértek a Rajnán 2022 nyarán

 

Erről kevesebbet beszélünk, de az aszály a legnagyobb rizikó 

– hangsúlyozta Pletser Tamás. Ha a folyók vízhozama alacsony, az nemcsak a mezőgazdaságnak rossz, hanem az ellátásbiztonságot is ellehetetleníti. Például, megfelelő hűtés híjján az atomerőművek termelését is korlátozni kell, illetve a nélkülözhetetlen szén szállítását is meghiúsítja a Rajnán, Európa gyakorlatilag legfontosabb vízi útvonalán – sorolta a problémákat a szakértő. Összességében úgy látja, hogy az Oroszország ellen hozott szankciók a vártnál lassabban, de hatnak. Immár az energiapiacon is érezni, hogy már alacsonyabb áron is értékesíti nyersanyagait Moszkva, ugyanis a Kremlnek minden bevételre szüksége van a háború finanszírozásához.

Keresse a VG Podcastet a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast