A globális idén 2,1 százalékkal nő – közölte a Világbank a legfrissebb jelentésében. Ez a januári 1,7 százalékos előrejelzéshez képest magasabb, de elmarad a tavalyi 3,1 százalékos bővüléstől. A washingtoni székhelyű intézet 2,4 százalékra csökkentette a jövő évre vonatkozó globális növekedési előrejelzését a januári 2,7 százalékról. A bank prognózisa szerint a globális gazdaság 2025-re 3 százalékkal fog emelkedni.

Poster hung reading "End Racism" in the World Bank building
WASHINGTON D.C., UNITED STATES - MARCH 14: A poster is hung reading "End Racism" on the World Bank building in Washington D.C., United States on March 14, 2023. Celal Gunes / Anadolu Agency (Photo by Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Celal Gunes / AFP

A Világbank az Egyesült Államok 2023-as növekedését most 1,1 százalékra taksálja, ami több mint kétszerese a januári 0,5 százalékos becslésnek, míg Kína idei gazdasági gyorsulását 5,6 százalékra emelte a januári 4,3 százalékról. Ugyanakkor az amerikai gazdaságra vonatkozó korábbi, 2024-es növekedési előrejelzését a felére, 0,8 százalékra csökkentette, míg kínai bővülést 0,4 százalékponttal, 4,6 százalékra vágta vissza. Az eurózóna idén 0,4 százalékkal nőhet.

A változásokat a szervezet azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok és más nagy gazdaságok a vártnál rugalmasabbnak bizonyultak, viszont a bankszektor közelmúltbeli pánikja is hozzájárul a pénzügyi feltételek szigorodásához, vagyis a magas kamatlábakhoz, ami miatt 2024-ben kisebb gazdasági növekedésre számít. A Világbank szerint az várhatóan fokozatosan mérséklődik, mivel a nyersanyagárak stabilak maradnak, viszont a maginfláció 2024-ben várhatóan sok országban a központi banki célértékek felett marad.

Moody’s: szigorodó finanszírozási kondíciók hátráltatják az idén a világgazdaság növekedését

A magasan fejlett G20-gazdaságok együttes GDP-növekedése a tavalyi 2,3 százalék után az idén mindössze 0,9 százalékos lesz, a csoport feltörekvő tagjai – mások mellett Kína, India és Brazília – viszont átlagosan 3,9 százalékkal bővülnek. Az ukrajnai háború miatt szankciókkal sújtott Oroszországban a hitelminősítő az idén 3,1 százalékos gazdasági visszaesést, 2024 egészében 0,7 százalékos növekedést vár.