Olaf Scholz Argentínát, Chilét és Brazíliát keresi fel háromnapos dél-amerikai körútja során. A célja csökkenteni Németország gazdasági függését Kínától, diverzifikálni a külkereskedelmet, és erősíteni a kapcsolatokat a demokráciákkal világszerte. Mindhárom országot Scholzhoz hasonlóan baloldali politikus vezeti, akik a kontinenst elöntő „rózsaszín hullám” eredményeképpen kerültek hatalomra.

29 January 2023, Argentina, Buenos Aires: Chancellor Olaf Scholz (SPD) visits the district of La Baco this morning for an exchange with representatives of Argentine society, standing under a Diego Maradonna sculpture. Scholz will first visit Argentina and then Chile and Brazil. The aim of the trip is to strengthen cooperation with Latin America in competition with Russia and China.
A német kancellár a zöldenergiára való átálláshoz szükséges nyersanyagok terén szabadulna a kínai függéstől.
Fotó: Kay Nietfeld / AFP

Berlin elsősorban a zöldenergiára való átálláshoz kulcsfontosságú ásványkincsek terén szeretne megszabadulni a kínai függéstől, és új fontos partnerre találni az e téren gazdag Latin-Amerikában. Az ilyen alapanyagok közé tartozik például a lítium, amely elengedhetetlen többek között az akkumulátorok gyártásához. Argentína és Chile része a dél-amerikai „lítiumháromszögnek”, amely a világ legnagyobb tartalékát rejti. 

A kancellárt tucatnyi vállalatvezető kísérte el az útjára, köztük Európa és a világ egyik legnagyobb réz-újrahasznosító cégének, az Aurubisnak, valamint az energetikai Wintershallnak a vezérigazgatója. Fernandez beszámolt róla, hogy vendégével megvitatták annak a lehetőségét, hogy német befektetéseket vonzzanak az ország hatalmas palagázkészleteinek és lítiumlelőhelyeinek a kiaknázására és a zöldhidrogén előállítására. A Wintershall része is egy konzorciumnak, amelyik szeptemberben bejelentette, hogy mintegy 700 millió dollárt fektet egy Argentína legdélibb pontja, a Tierra del Fuego mellett lévő tengeri gázprojektbe. „Argentína rendelkezik a potenciállal, hogy hosszú távon energiát biztosítson Európának” – fogalmazott akkor Mario Mehren, a cég vezérigazgatója.

29 January 2023, Argentina, Buenos Aires: Chancellor Olaf Scholz (SPD) speaks with representatives of Argentine society in the morning in the district of La Baco. Scholz will first visit Argentina and then Chile and Brazil. The aim of the trip is to strengthen cooperation with Latin America in competition with Russia and China.
Olaf Scholz sürgette a szabadkereskedelmi tárgyalások lezárását.
Fotó: Kay Nietfeld / AFP

Útja első állomásán, Buenos Airesben a német kancellár sürgette az és a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) közötti szabadkereskedelmi megállapodásról folytatott tárgyalások minél gyorsabb lezárását is. 

Nagy lehetőség van kereskedelmi kapcsolataink további elmélyítésére, és az EU–Mercosur-megállapodásból adódó lehetőségek nyilvánvalóan különösen jelentősek

– mondta Scholz az Alberto Fernandez argentin elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Fernandez az európai protekcionizmust tette felelőssé a tárgyalások elhúzódásáért. A megállapodás elvben már 2019-ben megszületett, de a nemzeti parlamentek még nem ratifikálták. A tagállamok brüsszeli nagykövetei szerint előbb Brazíliának konkrét lépéseket kell tennie az amazonasi esőerdő pusztításának leállítása érdekében.

Berlin a Reuters szerint abban bízik, hogy a helyzeten sokat segíthet Luis Inacio Lula da Silva elnökké választása, az új brazil vezető ugyanis megígérte, hogy felülvizsgálja az ország klímapolitikáját. Scholz hétfőn tárgyal vele, a háromnapos látogatás utolsó állomásán.