A dél-koreai kormánypárt meg akarja akadályozni, hogy az országban élő kínai állampolgárok beleavatkozzanak a politikába és visszaéljenek az egészségügyi biztosítási törvénnyel.

SKOREA-LIFESTYLE
A cyclist rides past two men smoking cigarettes in Seoul on June 20, 2023. (Photo by ANTHONY WALLACE / AFP)
Fotó: AFP

A konzervatív Népi Erő Pártjának (PPP) elnöke, Kim Gi-hyeon egy keddi beszédében mondta azt, hogy újra kell gondolni a dél-koreai–kínai kapcsolatokat.

Azon fogunk dolgozni, hogy korlátozzuk a kínai lakosok szavazati jogát az országban

– mondta. 

A tavalyi helyhatósági választásokon nagyjából 100 ezer Dél-Koreában élő kínai szavazhatott, eközben a Kínában élő dél-koreaiaknak nincs szavazati joguk

írta a South China Morning Post.

Kim Gi-hyeon közölte, ameddig Kína nem biztosítja állampolgáraiknak a szavazati jogot, addig nem Szöul sem tartja igazságosnak, hogy nálunk voksolhassanak a kínaiak.

A szavazati jog mellett az egészségbiztosítási rendszer is fontos kérdés a koreai kormány számára. Kim szerint sok kínai visszaél a fejlett dél-koreai rendszerrel, kihasználja annak az előnyeit, miközben a működéséhez nem járul hozzá. Ígéretet tett arra, hogy véget vetnek ezeknek a visszaéléseknek.

Kína partnereit nem hatja meg a jüan szenvedése

Az ázsiai nagyhatalom gazdasága és valutája egyaránt szenved, a főbb kereskedelmi partnerek devizái ugyanakkor látványosan megindultak, magára hagyva a jüant a gödörben.

A helyi egészségügyi minisztérium adatai szerint a belföldi egészségbiztosításba beiratkozott külföldiek kifizetett biztosítási összeg kisebb volt, mint amennyit befizettek a pénztárakba. A külföldiek után az egészségpénztárak 2018 és 2021 között 1700 milliárd von (1,3 milliárd dollár) többletet termeltek. Ez azzal magyarázható, hogy Dél-Koreában jellemzően fiatalabb külföldiek élnek, akiknek nem kell gyakran orvoshoz fordulniuk.

Bár ezek alapján úgy tűnik, hogy Dél-Korea profitál a külföldiekből, az országonkénti bontás érdekes képet mutat. 

Amennyiben az említett négy évben csak a kínai polgárok statisztikáit vizsgáljuk, akkor az látszik, hogy a dél-koreai egészségpénztáraknál majdnem 300 milliárd vonos hiány keletkezett.

A dél-koreai igazságügyi miniszter, Han Dong-hoon a múlt héten arról beszélt, hogy a külföldiek állandó tartózkodására vonatkozó szabályokat is felülvizsgálják.

A kormány kritikusai szerint túlzók azok az állítások, miszerint a kínai lakosok szavazati joga befolyásolnák az ország belügyeit.