A kínai gazdaság nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket a Covid utáni újranyitást követő hónapokban, így az ország gazdasági és piaci kilátásai egyaránt jelentősen visszaestek az idén, magukkal rántva a jüant. A kínai fizetőeszköz kapcsolt valutái azonban erre egy ideje ügyet sem vetnek.

jüan
Fotó: Shuttterstock

A koreai von és az ausztrál dollár általában a jüannal együtt mozog a dollár ellenében, mivel az országok és Kína közt intenzív a kereskedelmi kapcsolat, s az egyik teljesítménye könnyen tudja húzni magával a másikat. Ez a kapocs az idén is viszonylag sokáig fennállt, az év elején a jüan gyengélkedése magával rántotta a csatlósvalutákat is. 

Azt elmúlt egy hónap ugyanakkor már egészen másként alakult: 

a von és az ausztrál dollár a térség legjobban teljesítő devizái közé kerültek a második negyedévre,

míg a jüan még az előirányzott kormányzati gazdaságösztönző lépések ellenére is tovább folytatta lejtmenetét a zöldhasúval szemben.

A kínai fizetőeszközről való leválás hátterében az elemzők szerint két, egymástól független körülmény található. Az ausztrál dollár számára az ország jegybankjának váratlan kamatemelése hozott látványos, 3 százalékos ralit, s a szakértők várakozásai szerint további 2 százalékot menetelhet még az idén, elérve az amerikai dollárral szembeni 70 centes lélektani határt.

A von május közepén, az ausztrál dollár június elején vált le a jüan kurzusáról

A koreai von erősödése mögött az elemzők a mesterséges intelligencia térnyerését vélik felfedezni. Az Nvidia majdnem 200 százalékos idei részvényralija ugyanis a koreai adatok szerint hatalmas lökést adott a dél-koreai és a tajvani részvénypiacoknak a külföldi befektetők bevonzásával:

befektetési alapok több mint négymilliárd dollárért vettek értékpapírokat csak a dél-koreai tőzsdéken,

amit további tőkebevonási hullám követhet, mivel a koreai csipgyártó vállalatok részvényei még a jelenlegi szintjeiken is alulértékeltek az elemzők szemében.

A von a hatalmas idegentőke-beáramlásnak köszönhetően az első negyedévben elkönyvelt 2,8 százalékos dollárral szembeni értékvesztését követően a második negyedév során 2,3 százalékot tudott visszakapaszkodni.

Dél-Koreának semmi sem drága: a tragikus kilátások ellenére is űzik a felminősítést

Az ázsiai ország minden vágya, hogy fejlett piaccá kiáltsák ki, pedig ez a múltban rendre katasztrofális következményekkel járt az átsorolt országok számára.

A jüan azonban kapcsolt devizáival ellentétben továbbra sem találja a felfelé vezető utat. A gazdasági nehézségeken túl a kínai jegybank előremutató laza kamatpolitikája egyre látványosabban megy szembe az amerikai Fed szigorítási terveivel, ami rövid távon egyértelműen további értékvesztést irányoz elő az ázsiai valuta számára a zöldhasúval szemben.

A szakértők szerint egy jól sikerült gazdaságélénkítő csomag minden bizonnyal jó hatással lenne a jüan vonzerejére, de míg ezek az intézkedések elkezdik kifejteni pozitív hatásaikat, a jüan kevés jóra számíthat a befektetők részéről.