Nemzetközi gazdaság

Elítélt török állampolgár kiadásával közeledne Törökország felé Svédország

Stockholm kis gesztust tett Ankarának a NATO-csatlakozás támogatása érdekében.

A svéd kormány jóváhagyta egy korábban Törökországban elítélt, azóta Svédországban élő török állampolgár kiadatását Ankarának – közölte a svéd igazságügyi minisztérium hétfőn. A férfit, akinek a személyazonosságát nem közölték, 2013-ban ítélték négy év hét hónap börtönre, amiért 1,8 kilogramm kannabiszt szállított a dél-törökországi Adanában. Miután letöltötte a büntetését, Svédországba utazott, ahol 2018-ban munkavállalási engedélyt is kapott.

Motala,,Sweden-,17,May,2022:,The,Swedish,Flag,And,The
Fotó: Shutterstock

Az egyelőre nem derült ki, hogy az érintett férfi egyike-e azoknak, akiknek a kiadatását Ankara korábban kérte Stockholmtól a skandináv ország NATO-tagságának jóváhagyása körül kialakult vitában. Az orosz–ukrán háború kirobbanása után nem sokkal Finnország és Svédország jelentkezett a tagjai közé. Finnország azóta, több hónapos huzavonát követően, a NATO tagja lett, Svédország csatlakozása azonban várat magára.

A 35 éves férfit tavaly nyáron a török ügyészség megkeresésére vették őrizetbe, a legfelsőbb bíróság pedig múlt szerdán hagyta jóvá a kiadatását Törökországnak.

A férfi a svéd legfelsőbb bíróság előtti tárgyalásán azt mondta, hogy a kiadatásának a valódi oka az, hogy aktívan kiállt a kurdok ügye mellett és tagja a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP), amelyet a török kormány szeretne betiltani a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) fűződő állítólagos kapcsolatai miatt. A HDP tagadja, hogy bármilyen kapcsolatban állna a PKK-val, állítása szerint csak a kurdok és más kisebbségek jogaiért áll ki.

Elrettentő erőként tetszelegne a NATO keleti szárnya, de közben lomha, és repedések tarkítják

A balti államok számára létkérdés, hogy Moszkvának eszébe se jusson a támadás gondolata. A nyugatibb országok azonban a költségekre koncentrálnak.

 

Törökország kiadatás Svédország Ankara
Kapcsolódó cikkek