Májusban meglepetésre 0,3 százalékkal haladták meg az amerikai kiskereskedelmi értékesítések az előző havit – derült ki az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának csütörtöki közleményéből.

Coronavirus Pandemic Causes Climate Of Anxiety
Fotó: AFP

Az áprilisban mért 0,4 százalékos havi emelkedés után a Reuters által megkérdezett elemzők előzetesen 0,1 százalékos visszaeséssel számoltak.

A kiskereskedelmi eladások kategóriája döntően az áruforgalmat fedi, csupán a vendéglátóhelyek bevételét csapják hozzá a szolgáltatási szektorból. Fontos, hogy a forgalmat nem igazítják ki az mértékével, tehát nem a volumenváltozást tükrözi.

Bár az infláció és a magasabb kamatlábak miatt a tengerentúli fogyasztók árérzékenyebbek lettek, a feszes és az erős bérnövekedés hatására a fogyasztás rugalmas maradt. 

A háztartások egy része pedig még mindig gazdálkodhat a pandémia idején felhalmozott megtakarításaival is.

Bár a Federal Reserve (Fed), azaz az amerikai jegybank szerdán – tavaly március óta először – változatlanul hagyta a kamatlábakat, az elmúlt évben így is több mint negyven éve a leggyorsabb monetáris politikai szigorítást hajtotta végre, és a ciklus – mint jelezték – még távolról sem ért véget.

Az amerikai munkaerőpiac sokakat meglepett rendkívüli rugalmasságával, úgy tűnik, ez a gazdaság motorja

– mondta Jerome Powell, a Fed elnöke.

Segítette a fogyasztást, hogy noha májusban hét hónapos csúcsára, vagyis 3,7 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta, történelmi összehasonlításban továbbra is nagyon alacsony maradt.

A munkaerőpiac rugalmasságát megerősítette a munkaügyi minisztérium szintén csütörtökön kiadott jelentése is, amely szerint

az állami munkanélküli-segélyekért a múlt héten első alkalommal folyamodók szezonálisan kiigazított száma változatlanul 262 ezer volt.

A Reuters által megkérdezett szakértők 249 ezer kérelmet jeleztek előre.

Az autók, a benzin, az építőanyagok és az élelmiszeripari szolgáltatások nélkül a kiskereskedelmi forgalom 0,2 százalékkal nőtt a múlt hónapban. 

Az amerikai gazdasági tevékenység több mint kétharmadát kitevő fogyasztás az első negyedévben közel két éve a leggyorsabb ütemben nőtt, ellensúlyozva az erőteljes készletcsökkenés GDP-re gyakorolt kedvezőtlen hatását.

Éves összevetésben 1,3 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság az első negyedévben. Az atlantai Fed legfrissebb becslése szerint a második negyedévben 2,2 százalékos lehet a bővülés.