Szerdán este kamattartás mellett döntött az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A Federal Reserve tisztviselői jelezték, hogy a következő hónapban a kamatemelés felé hajlanak, ha a gazdaság és az nem hűl tovább. A Fed két további 25 bázispontos kamatemelést jelzett idénre, míg a piac már csak egyet árazott. Az ülést követően tájékoztatót tartott Jerome Powell, a Fed elnöke.

Fotó: AFP

A Fed mindent megtesz annak érdekében, hogy elérje a 2 százalékos inflációs célt – hangsúlyozta Jerome Powell. Hozzátéve: azért tartottak szünetet a kamatemelési periódusban, mert a monetáris döntések hatása csak késve jelentkezik a gazdaságban. Hangsúlyozta, hogy a kamatemelések ütemének mérséklése ésszerű, mert a Fed közelebb került a célhoz.

Józan ésszel egy kicsit lassabban haladunk, hogy több információt kapjunk a döntéseink meghozatalához, egyúttal időt adunk a gazdaságnak az alkalmazkodáshoz

– mondta Powell. 

A Fed elnöke kiemelte, hogy 

a monetáris célok elérése érdekében még további kamatemelések szükségesek.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a mostani ülésen nem született döntés a jövőbeni kamatemelésekről, ezekre majd a közeljövő makroadatai alapján kerülhet sor. Mint mondta: 

Nem hoztunk döntést júliusról. Arra számítok, hogy élő találkozó lesz.

Powell arra is kitért, hogy a Fed két kockázat között lavíroz. Ha nem elég szigorú, akkor magas szinten ragadhat az infláció, míg, ha túl szigorú, akkor recesszióba tolhatja a gazdaságot. Szerinte, az emelkedő kamatpályán kiegyenlítődik a két kockázat. A Fed elnök még mindig az inflációt tartja nagyobb veszélynek, s kevésbé fenyegetőnek a recessziót.  

Jerome Powell szerint, a világjárvány utáni infláció fő mozgatórugói az elmúlt hónapokban az enyhülés jeleit mutatták, mivel az ellátási láncok fokozatosan normalizálódtak, s a kamatemelések lehűtötték az ingatlanpiacot. Ám a feszített megemelte a szolgáltatások árát. Bár a munkaerőpiaci feltételek némileg lazultak. De a Fednek látnia kell, hogy ez folyamat tartós.

A Fed elnöke 

komolytalannak tartja azt a várakozást, hogy már az idén kamatcsökkentésre kerülne sor.