Kevésbé futhat fel a kereslet, mint amire számítani lehetett, és az orosz olajexport is magasabbb szinten stabilizálódik a korábban vártnál – ez a két fő oka annak, hogy

 a Goldman Sachs 90 dollár alá, egészen pontosan 86 dollárra vágta le a brent olajfajta év végi árára adott előrejelzését.

  Emellett az iráni és a venezuelai kínálat is növekedhet, így tehát kulcsfontosság szerepet játszik majd a piaci árak alakulásában. 

40.000 tons of diesel from Russia
Fotó: Lars Klemmer / AFP

A mostanival együtt már háromszor csökkentette az árprognózisát a Goldman az elmúlt fél évben. Azelőtt kereken 100 dollárra várta a fekete arany árát 2023 decemberére. A brent ára hétfőn napközben 73 dollár körül mozgott, de április közepén 87-et is kellett fizetni hordójáért.

 

Sok olyan tényezőt látunk, ami indokolja az újabb előrejelzés-csökkentést

– foglalta össze Jeff Currie, a Goldman nyersanyag-kutatási részlegének vezetője. Egyúttal arra is emlékeztetett, hogy a szankciók ellenére az orosz szinte teljesen helyreállt.

A friss előrejelzés szerint tehát 

a Goldman az idei egész évre a korábbi 88 dolláros átlagárat 82-re, míg a jövő évit az eddigi 99 dollár után 91-re csökkentette.

 Hozzátették egyúttal, hogy a recessziós félelmek miatt is vágtak előrejelzésükből, és a magasabb kamatszintek is hozzájárultak a lépéshez. 

Szaúd-Arábia „stabilizál”

Az OPEC+ tudja kezelni a piaci bizonytalanságokat, folyamatosan óvintézkedésekre van szükség

 – mondta Abdulaziz bin Szalman szaúdi energiaminiszter Rijádban, egy üzleti fórumon. Az arab ország a múlt heti OPEC+-csúcs után egyoldalúan 1 millió hordóval csökkentette a felszínre hozott olaj mennyiségét. A találkozón más tagok kvótájának meghosszabbításáról egyeztek meg, de további lépések nem kerültek szóba.

Fuel,And,Oil,Industry.,Oil,Pump.
Fuel and oil industry. Oil pump.
Fotó: Shutterstock

Közben több elemző és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete arra számít, hogy az év második felében szűkös lesz a piac, azaz a kereslet jelentősen megnő, miközben a kínálat a legjobb esetben is csak stagnál. Ugyanakkor sokan a piacon úgy vélik, hogy a kamatok visszafogják a növekedést, és így az olajigényt, elsősorban az Egyesült Államokban, valamint Európában.

A miniszter szerint ma a kőolajtermelő országoknak proaktívnak és elővigyázatosnak kell lenniük. 

Azok az államok, amelyek a termelést növelik, most „prémiumot” zsebelhetnek be,

és azok a befektetők, akik a pénzükkel a kitermelést növelését segítik elő, például Algériában, Irakban vagy éppen az Egyesült Arab Emírségekben, hamarosan meglátják, hogy jó üzletet kötöttek – hangsúlyozta Bin Szalmán herceg.

Az olajügyi miniszter szavaiból arra lehet következtetni, hogy az olajár emelkedésével és az olajéhség növelésével számolnak. Nagy kérdés, hogy a szaúdiak meddig hajlandók elmenni, hogy fellendítsék az olajárat, de a múlt heti váratlan, termeléscsökkentésről szóló bejelentés után egyre egyértelműbb az elszántságuk.