Nemzetközi gazdaság

Japán is szerepet vállalna Ukrajna újjáépítésében

Japán segítséget nyújtana házak és iskolák újjáépítésében, a víz- és szennyvízszolgáltatások, valamint a közlekedési infrastruktúra helyreállításában.

Japán hétfőn megállapodott Ukrajnával egy olyan kapcsolattartó rendszer létrehozásáról, amelynek révén bekapcsolódik a háborúban károkat szenvedett területek újjáépítésébe.

Oleksandr Kubrakov (L), Deputy Prime Minister for the Restoration of Ukraine, and Japan's Reconstruction Minister Hiromichi Watanabe (R) pose after a signing a memorandum of understanding regarding a reconstruction support initiative in Tokyo on June 19, 2023. (Photo by JIJI Press / AFP) / Japan OUT
Olekszandr Kubrakov, Ukrajna helyreállításért felelős miniszterelnök-helyettese és Vatanabe Hiromicsi japán újjáépítési miniszter az újjáépítési támogatási kezdeményezésről szóló egyetértési megállapodás aláírása után Tokióban, 2023. június 19-én. 
 Fotó: AFP

Vatanabe Hiromicsi japán újjáépítési miniszter és Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes szándéknyilatkozatot írt alá a témáról Tokióban.

A bejelentés szerint Japán segítséget nyújt házak és iskolák újjáépítésében, a víz- és szennyvízszolgáltatások, valamint a közlekedési infrastruktúra helyreállításában. 

A lerombolt területek újjáépítéséhez Tokió azon tapasztalatai alapján látja el tanácsokkal és ismeretekkel Kijevet, amelyeket az északkeleti országrészt 2011-ben ért pusztító földrengés és az azt követő cunami utáni helyreállítás során szerzett.

Az infrastrukturális miniszteri posztot is betöltő Kubrakov részt vett a vezető ipari országok (G7) szállítási minisztereinek vasárnap véget ért háromnapos megbeszélésén. A tárcavezetők a találkozó után kiadott közleményükben megerősítették elkötelezettségüket a fenntartható közlekedési infrastruktúra helyreállításának támogatása mellett Ukrajnában.

Ukrajna újjáépítésének nyugtalanító kérdései – előre isznak a medve bőrére

Még vége sincs a háborúnak, de máris megjelentek a forgatókönyvek Ukrajna újjáépítésére – egyelőre több a kérdés, mint a válasz.

 

Olekszandr Kubrakov Tokió újjáépítés Ukrajna
Kapcsolódó cikkek