A Világgazdasági Fórum nemek közötti egyenlőtlenséget mérő éves jelentése idén 146 ország közül a 125. helyre sorolta Japánt, amivel kilenc helyet rontott a tavalyihoz képest.

Novel coronavirus outbreak / Japan
Óriási az egyenlőtlenség a nemek között Japánban. Fotó: AFP

A gazdasági részvétel és lehetőségek terén Japán a kelet-ázsiai és a csendes-óceáni országok közül a legrosszabbul teljesít.

Ezen a területen a munkaerőpiaci részvételt és a jövedelmek egyenlőtlenségét vizsgálták, és az állam a 123. helyen áll. A politikai szerepvállalás terén ennél is rosszabb a helyzet: a jelentés ugyanis Japánt a 138. helyre sorolja, amivel a szigetország Kína, Szaúd-Arábia és Törökország mögött áll. A helyzetet jól szemlélteti, hogy a kormány 19 minisztere közül csak ketten nők, az alsóházi törvényhozóknak pedig 10 százaléka tartozik a szebbik nemhez.

A külföldi befektetők is látják a két nem közötti hatalmas különbséget, és egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a vállalatokra, hogy diverzifikálják az igazgatótanácsaikat, amelyekben hagyományosan idősebb férfiak ülnek. A nők által nyújtott friss vezetői szemlélet ugyanis ráférne a japán gazdaságra, amely a kor kihívásait már korántsem állja olyan jól. 

Kisida Fumio miniszterelnök a nemek közötti egyenlőtlenségek felszámolására néhány hete a vezetői pozíciók terén előirányozta, hogy azok legalább 30 százalékát nők töltsék be az évtized végére. Ez a szám tavaly júliusban 2,2 százalék volt. A kormányzó liberális párt pedig összeállított egy tervet a női törvényhozók arányának emelésére ugyanekkora arányra – számolt be a Reuters

Kérdéses azonban az ígéretek eredményessége, mivel a kormány a születésszám feltornászására is törekszik, és emiatt kieshetnek nők a munkaerőpiacról.

Társadalmi katasztrófa felé sodorja Japánt az öregedő és zsugorodó népesség

A szigetország népessége tizenhat éve csökken, a születési ráta rendkívül alacsony. A japán kormány igyekszik megfékezni a rohamos népességfogyást, de eddigi próbálkozásai erőtlennek bizonyultak.