A napokban újabb lesújtó adat érkezett a felkelő nap országából. Japánban a születési ráta 2022-ben immár a hetedik egymást követő évben csökkent, és rekordalacsony szintre süllyedt – írta a Japán Egészségügyi Minisztérium közleménye alapján az AP.

JAPAN - Daily life
Japan, Ikebukuro, 2023-04-18. A crowd is passing by electoral posters near Ikebukuro train station. Unified local elections (toitsu chiho senkyo) are held four years. Photograph by Arthur Perset / Hans Lucas.Japan, Ikebukuro, 2023-04-18. Une foule passe devant les affiches electorales pres de la gare d Ikebukuro. Les elections locales unifiees (toitsu chiho senkyo) ont lieu tout les quatre ans. Photographie par Arthur Perset / Hans Lucas. (Photo by Arthur Perset / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Arthur Perset / AFP

A friss statisztika szerint a születési ráta mindössze 1,26 volt tavaly a szigetországban, ami a 2021-es 1,30-ot is alulmúlja. Ez a mutató az egy nő által élete során megszülendő gyermekek átlagos száma. A szakemberek szerint a népesség fenntartásához ennek a számnak 2,06-2,07-es értéket kellene elérnie, ehhez viszonyítva a helyzet rendkívül aggasztó. Ráadásul a kormányt túl lassúnak tartják ahhoz, hogy a népesség csökkenése és elöregedése miatti kihívásokra időben reagáljon, és meghozza a szükséges intézkedéseket.

Japán lakossága még több mint 125 millió fő, azonban 16 éve csökken, és az előrejelzések szerint 2070-re 87 millióra zuhan.

Ráadásul a népesség nemcsak egyre csökken, hanem gyors ütemben öregszik is, ami a gazdaságra és a nemzetbiztonságra egyaránt kedvezőtlen hatással van. Japán ugyanis szeretné megerősíteni a hadseregét, hogy szembeszálljon Kína egyre magabiztosabb területi törekvéseivel.
2022-ben az újszülöttek száma 5 százalékkal csökkent, a halálozások száma pedig 9 százalékkal nőtt, így a népesség 798 214 fővel csökkent.

A 2021 óta kormányon lévő miniszterelnök, Kisida Fumio egyik legfontosabb politikai céljaként jelölte meg a születések számának csökkenése elleni küzdelmet. Ennek érdekében hatásos intézkedések bevezetését ígérte.

Ez az utolsó esélyünk arra, hogy megfordítsuk a születések számának csökkenését, mielőtt a fiatal népesség drasztikusan lecsökken 2030-ban

– jelentette ki Kisida, és szakértői testületet bízott meg az erre vonatkozó intézkedéscsomag összeállításával.

A kormány azt tervezi, hogy a következő három évben mintegy 3500 milliárd jent (25,2 milliárd dollár, 868 milliárd forint) biztosít egy olyan új és átfogó gyermekgondozási csomagra, amely magában foglalja a gyermekek születésével és nevelésével kapcsolatos támogatásokat, valamint a felsőoktatás minden korábbinál nagyvonalúbb támogatását.

Kisida elmondta, hogy kormánya az év végéig konkrét intézkedéseket fog kidolgozni, hogy az intézkedéscsomag finanszírozását biztosítani tudja.

A helyi szakértők azonban úgy látják, hogy a most a javasolt intézkedések többnyire a már meglévők programok finanszírozását egészítenék ki, és nem foglalkoznak az alapvető problémákkal.

A népesség csökkenése mögött ugyanis számos társadalmi tényező áll.

Sok fiatal japán eleve tart a házasságkötéstől és a családalapítástól is, mivel a munkahelyi kilátások elriasztják őket ettől. A szülők – különösen a nők – munkájával szinte összeegyeztethetetlen a Japánban elterjedt vállalati kultúra, és a kisgyermekekkel szembeni állami tolerancia hiánya is elbizonytalanítja a fiatalokat. Sok pár az egyre emelkedő költségek miatt sem mer belevágni a gyermekvállalásba.

Big carp streamer for Children's Day in Japan
Fotó: Szaeki Fumito

Habár Japáné a világ harmadik legnagyobb gazdasága, azonban a megélhetési költségek rendkívül magasak, a béremelések pedig lassúk. A japánok csaknem 40 százaléka részmunkaidőben vagy megbízási szerződéses munkavállalóként dolgozik.

A kritikusok szerint a kormánynak súlyos elmaradásai vannak a gyermekek, a nők és a kisebbségek számára befogadóbb társadalmi környezet kialakításában. A hagyományos családi értékeket és nemi szerepeket támogató konzervatív kormányzás alatt a gyermektelen nőket általában kevésbé tisztelik, ráadásul a házasság a gyermekvállalás előfeltétele.

A kormánynak már több, gyermekek vállalására irányuló erőfeszítése is rendkívül csekély hatást ért el annak ellenére is, hogy a terhesség, a szülés és a gyermekgondozás támogatásával próbálják motiválni az embereket.

Japán már nem a jövő, egyre jobban lemarad a digitalizációban

A nyolcvanas évek futurizmusa ma már a múltat jelenti, és erre Japán is kénytelen ráébredni.