A kézitáskákkal és bőrárukkal kapcsolatos árszabási szokásokat vizsgálja az trösztellenes hatósága azon luxusdivatházaknál, amelyek a Kering anyavállalathoz tartoznak.

Fotó: Shutterstock

A Reuters értesülései szerint a felügyelet áprilisban egy nagyszabású razzia keretében csapott le a Kering egyik márkája, a Gucci irodáira, amelynek célja a divatház árszabási szokásainak vizsgálata volt. A Kering megerősítette a hírügynökség számára, hogy a Gucci együttműködik a hatóságokkal, további kommentárt nem kívántak hozzáfűzni az ügyhöz.

A hatóságok egyelőre azt sem árulták el, hogy mely luxusdivatházakra csaptak le, így a vizsgálat célpontjainak teljes listája sem ismert. 

A felügyelet szerint a górcső alá vett vállalatok esetén a korlátozó üzleti gyakorlatok használata és a kartellezés gyanúja egyaránt felmerült. 

A hatóságok vizsgálatának középpontjában most annak a felderítése áll, hogy az érintett vállalatok nem befolyásolták-e illegálisan a forgalmazók és a kiskereskedők kereskedelmi árakra vonatkozó politikáját az üzleti kapcsolatuk felszámolásának fenyegetésével.

Razziáztak a Guccinál

Az olasz adóhatóság és a bizottság emberei kedden látogatták meg a Gucci egyik milánói helyszínét, ahol utazási cikkeket, táskákat és bőrből készült termékeket gyártanak. Az ügy ismerői szerint más divatmárkáknál is jártak a hatóságok, olyanoknál is, amelyek nem a Kering tulajdonában vannak.

Ha a felügyelet gyanúja beigazolódik, akkor a trösztellenes törvények megszegése miatt az érintett vállalatok akár éves globális forgalmuk tíz százalékával egyenértékű pénzbírságra is számíthatnak.

Az amerikai Guess ruházati vállalatra ó2018-ban hasonló vádak nyomán 40 millió eurós bírságot szabott ki az uniós felügyelet.