Habár a koronavírus-járvány után ismét szabadon élhetjük az életünket, az még nem alakult ki teljesen, hogy a munkavégzésnek mi a megfelelő helye, környezete, ideje. Ugyanígy kérdéses, hogy a diákság hol éljen, amíg a tanulmányait végzi. 

Waitress,Working,In,Cafe,Or,Restaurant,
waitress working in cafe or restaurant
Akad olyan munka, ahol nem kérdés, honnan kell elvégezni.
Fotó: Shutterstock

Ezeket a témákat kutatta a CBRE globális ingatlan-tanácsadó cég, amelynek a tanulmánya szerint 2022-ben több mint 11,5 milliárd eurót (4279 milliárd forint) fektettek be Európában kifejezetten a diákoknak épített szállásokba (purpose built student accomodation, rövidítve PBSA), de még ez is csak a kereslet 15 százalékát fedi le a földrészünkön – ráadásul a kollégiumi helyekkel sem állunk jól. 

A PBSA magasabb szintű elhelyezést és szolgáltatást nyújt, mint egy hagyományosan értelmezett kollégium, 

az elemzőcég szerint van olyan hely, ahol a diákok „lakhatnak, dolgozhatnak, tanulhatnak, szocializálódhatnak és szórakozhatnak”. 

Mi növelné a vonzerőt?

Növeli a keresletet, hogy az európai oktatás jó színvonalú és viszonylag olcsó, ezáltal vonzó az EU-n kívülről érkező diákok számára is. 

A kínálati hiány ugyanakkor bérletidíj-emelkedéssel járt, azaz sokkal több ilyen szálláshelyre lenne szükség, ami egyébként a befektetőknek is kecsegtető lehetőség volna, mivel a bérleti szerződések legalább 10-12 hónapra szólnak, azaz stabilan tervezhetők.

Smiling,,Glad,,Foretaste,,Anticipating,Students,Carrying,Luggage,And,Stuff,On
Hiába a rekordmennyiségű PBSA-építés, még sokkal többre lenne szükség.
Fotó: Shutterstock

Magyarországon a PBSA-piac fejlődésére még várni kell néhány évet: azoknak, akik ilyen típusú szállást szeretnének, egyelőre a magánbérleti piacon kell megoldást találniuk. Pedig a kereslet már most megmutatkozik: Budapesten 5-10 ezer szobára lenne szükség, és Debrecenben is megjelent már az igény a speciálisan diákoknak kialakított szobák iránt

– mondta Tóth Csaba, a magyarországi hotelüzletág igazgatója, aki hozzátette: az egyetemek vonzerejét is növelnék az ilyen típusú szállások a hazai és külföldi hallgatók körében.

Mi a fontos a munkavállalóknak?

Lesz tennivaló a munkahelyek tekintetében is, mert a 2023-as európai bérlői felmérés szerint a cégek ingatlannal kapcsolatos döntései egyre inkább összekapcsolódnak a munkavállalókkal kapcsolatos stratégiákkal. 

Itt nyilván szerepet játszik, hogy a koronavírus-járvány után egyes vállalatok megmaradtak főleg az otthoni munkavégzésnél, 

más cégek visszarendelték az irodába a teljes állományt, egyes munkáltatók pedig köztes megoldásra, a hibrid munkavégzésre szavaztak. 

A CBRE elemzésének a főbb megállapításai a következők:

  • a cégek kétharmada rendelkezik a hibrid munkavégzést támogató politikával,
  • az irodai jelenlét aránya 26–60 százalék között mozog a kelet-közép-európai cégeknél,
  • a vállalatok 77 százaléka esetében két-három napot töltenek a munkavállalók az irodában,
  • a cégek 76 százaléka – az előző pont miatt is – csökkentette az irodai férőhelyek számát,
  • ugyancsak 76 százalék növelte viszont a közösségi munkavégzés tereit.

A megkérdezett vállalatok csaknem fele, legalább egyes funkciókat tekintve, jobb minőségű irodába költözik, további 23 százalékuk pedig folyamatosan vizsgálja a költözési lehetőségeket, ami az elkövetkező években további mozgást teremt a piacon

– közölte Lukasz Kaledkiewicz, a kelet-közép-európai irodai szektor vezetője. 

Merre indul az irodapiac?

A kutatás kitért arra is, hogy a munkavállalók az iroda tekintetében mit tartanak fontosnak manapság. 

Kritikus a jó tömegközlekedési kapcsolódás, a második legfontosabb (60 százalék említette), hogy az épületben vagy a környéken legyen élelmiszerbolt és/vagy étterem, 

a harmadikként pedig a fenntartható megoldások (58 százalék), majd az elektromosautó-töltőpontok (52 százalék) következnek a kerékpár- vagy robogótárolási lehetőség (38 százalék) előtt.

„A vállalatok igyekeznek rugalmasabb munkatereket biztosítani, ami része a hibrid munkastratégiák fejlődésének, és több helyet adnak a közös munkavégzésre. A saját munkaállomások helyét egyre nagyobb arányban veszi át a »desk sharing«, és az új munkavégzéshez szükséges technológiák iránt is nő a kereslet” – fejtegette David M. Johnston, a közép- és kelet-európai irodabérlők üzletfejlesztési vezetője, aki összegzésként megjegyezte: az irodapiac valószínűsíthetően a rugalmas megoldások irányába mozdul el.