Magyarországon a kollégiumi férőhelyek száma 56,4 ezerre tehető, ezek közül 14 ezer Budapesten van

– mondta a VG-nek Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke. Hozzátette, hogy évek óta az tapasztalható, hogy a vidék jobban áll, mint a főváros, körülbelül országosan tízezer férőhelyre lenne szükség.

Az elmúlt években több mint 37 milliárd forintot költöttek a központi költségvetésből a kollégiumi infrastruktúra megújítására, kampuszfejlesztésre - válaszolta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a VG-nek. Hozzátették: a fejlesztéseknek köszönhetően a tavalyi év végéig közel ötszáz új férőhely jött létre, teljes egészében megújult nyolc kollégium, további hét helyszínen zajlik a kivitelezés.

Fotó: Balázs Attila / MTI

A lapunk által megkérdezett hét-nyolc felsőoktatási intézmény közül Pécsett és Miskolcon több mint ötszáz kollégiumi férőhellyel lesz több jövő tavasztól, a  fővárosban pedig az ELTE kapacitásai bővülhetnek újabb 500 férőhellyel.

A vidéki egyetemeken a hallgatói túljelentkezés alacsonyabb, a diákok elégedettebbek a kollégiumi szolgáltatásokkal is

– mondta Budai Marcell. Hozzátette: a vidéki városokban jellemzőbb a campus összhatás, ahol városnegyedeket választanak le a hallgatóknak, ez Budapesten egyelőre nincs.

Az egyetemektől távol lakó hallgatók az egyre emelkedő albérletárak miatt anyagi megfontolásból is szívesebben választják a közösségi szállásokat. Az albérletárak országosan 50 ezer forintról indulnak és a határ a csillagos ég, a kollégiumi férőhelyek havi díja pedig 7 és 20 ezer forint között alakulnak - tette hozzá a hallgatói szervezet képviselője. Kiemelte, a kollégiumi férőhelyre pályázók esetében a szociális hátteret, a tanulmányi eredményt és a sportteljesítményt is figyelembe veszik. 

Az ELTE azt közölte a VG-vel, hogy országosan 13 kollégiumban mintegy 4 ezer férőhelyük van, jellemzően a kollégiumi szobákra 5-6 ezren pályáznak.

Az ELTE-nek Budapesten hét, Szombathelyen három, Debrecenben, Szegeden és Pécsett egy-egy kollégiuma áll a hallgatók rendelkezésére. A kapacitások idén a fővárosban 500 férőhellyel bővülhetnek – írták. 

A Budapesti Corvinus Egyetem három fővárosi kollégiumában 1078 hallgatót, a székesfehérvárin pedig 51 hallgatót tud elhelyezni. Idén nem terveznek férőhelybővítést, válaszolták a VG-nek. Szinte minden általunk megkérdezett egyetem arról számolt be. hogy a kollégiumi helyekre jelentős túljelentkezés van a hallgatók részéről. A Széchenyi István Egyetem győri campusán összesen több mint kétezer kollégiumi férőhely található, az elsőéves hallgatók a helyek 35 százalékára nyújthatnak be pályázatot – közölte a VG-vel a felsőoktatási intézmény. Azokat, akik nem jutnak be a kollégiumba, lakhatási támogatással segíti az egyetem.

A kollégiumi díjak nem emelkedtek, 9300- 20500 forint között alakulnak. A nehéz szociális helyzetben lévő kollégisták a havi kollégiumi díjra akár 50 százalékos kedvezményt is kaphatnak.

A Budapesti Gazdasági Egyetemen is megy a harc a férőhelyekért, másfélszeres túljelentkezésről számoltak be, a Miskolci Egyetemen 5-10 százalékkal többen szeretnének a kollégiumba lakni, mint amennyi férőhelyet biztosítani tud az egyetem. A Miskolci Egyetem jelenlegi kollégiumi kapacitása mintegy 1800 férőhely, ősszel indul az egyik kollégium felújítása – válaszolta az egyetem lapunk megkeresésére. Egyébként mintegy 2000 diák elhelyezését tudják majd megoldani. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján 5-10 százalékos a túljelentkezés, ami azt jelenti, hogy aki a Miskolci Egyetemre jelentkezik és igényel kollégiumot, több mint 90 százalékban meg is kapja azt. Országos kitekintést nézve ez kiugró eredménynek számít – írták.

A Pécsi Tudományegyetemnek 13 kollégiuma van öt városban, a diákszállások száma 3800-ra tehető közölte a VG-vel az egyetem. Jövő tavasztól azonban tovább 330 férőhellyel bővül a kollégiumi férőhelyek.