Az osztrák OMV többségi tulajdonában álló OMV Petrom energiacég – a 2022-es teljes termelésének mintegy háromnegyed részét kitevő – kőolaj- és földgázlelőhelyet fedezett fel – írta a Natural Gas World kedden.
 

Bucharest,,Romania,-,June,22,,2022:,A,Petrom,Gas,Station
Bucharest, Romania - June 22, 2022: A Petrom gas station is seen at night in Bucharest Editorial stock photo - stock image
Fotó: Shutterstock

A dél-romániai lelőhely az OMV Petromnak évtizedek óta a legnagyobb felfedezése, több mint 30 millió hordó kőolaj-egyenértékes (boe) kitermelhető energiahordozót tartalmaz – közölte a vállalat.

Az új felfedezés mérsékli termeléscsökkenésünket, és hozzájárul a román gazdaság létfontosságú energiahordozókkal való ellátásának folyamatosságához

– mondta Cristian Hubati, a vállalat feltárásért és termelésért felelős igazgatósági tagja.
A felfedezések három területen történtek, a legnagyobbra a Verguleasa területi, amely egy már kitermelés alatt álló terület közelében található.

Mint ismert, a vállalat a Romgaz állami tulajdonú földgázkitermelővel közösen éppen egy nagy fekete-tengeri tengeri gázprojektről szóló végleges beruházási döntés előtt áll.

Az OMV Petrom várhatóan az év közepe táján dönthet a Neptun Deep gázprojektről, amelynek becsült költsége mintegy 4 milliárd euró. 

A projekt megindítását a Romániában előzetes bejelentés nélkül, váratlanul bevezetett adók és új előírások késleltették.

Májusban a román parlament a finomított nyersolajra új, kiegészítő adót vetett ki, amely az OMV Petrom tevékenységét is sújtja.

A cég részvényei a bukaresti értéktőzsdén a hírre napközben 0,7 százalékkal, míg az OMV papírjai Bécsben 1,4 százalékkal drágultak.