A német Thyssenkrupptól vásárolhat hat tengeralattjárót az indiai haditengerészet – közölte kedden Újdelhiben a német hadügyminiszter, Boris Pistorius, aki indiai kollégájával, Rajnath Singhhel tárgyalt.

India igyekszik erősíteni saját hadiiparát is, ahogy fokozódik a feszültség Kína és Újdelhi között az Indiai-óceán térségében. A Reuters úgy tudja, hogy a szerződést szerdán aláírhatja a Thyssenkrupp és az indiai Mazagon Dock Shipbuilders.

INDIA-GERMANY-DEFENCE-DIPLOMACYIndia's Defence Minister Rajnath Singh (R) shakes hands with his German counterpart Boris Pistorius before his ceremonial reception at the Manekshaw Centre in New Delhi on June 6, 2023. (Photo by ARUN SANKAR / AFP)
Fotó: AFP

Az első pletykák az üzletről februárban kaptak lábra, akkor arról volt szó, hogy a német hadiipari cég is pályázik az 5,2 milliárd dollár értékű, az indiai flotta öregedő tengeralattjáróinak lecserélését célzó beszerzésre, mivel a nyugati hatalmak szeretnék elvágni Újdelhi függését az orosz hadiipari szállítóktól.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német lap szerint 

a Thyssenkrupp és a Mazagon közötti megállapodás 7 milliárd euróról szólhat és szerdán írhatják alá. 

Márciusban India 560 milliárd rúpiát (6,34 milliárd eurót) különített el a flottája számára, amelyben 16 hagyományos tengeralattjáró – amiből 11 már több mint 20 éves – és 2 helyi gyártmányú atomtengeralattjáró található.

Singh szerint India képzett munkaereje és versenyképes költségei a német technológiával és befektetéssel karöltve tovább erősíthetik a két ország közti köteléket. Ugyanakkor az indiai politikus közleménye nem említi kifejezetten a tengeralattjárókat.