Közélet

Rishi Sunak: nem küldünk harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia több száz légvédelmi rakétát, illetve 200 kilométert meghaladó hatótávolságú támadó drónt ad át Ukrajnának, harci repülőgépek átadása azonban továbbra sincs tervben.

Nagy-Britannia nem készül harci repülőgépek átadására Ukrajnának – erősítette meg a brit kormányfő szóvivője, miután Rishi Sunak fogadta hétfőn a rövid látogatáson Nagy-Britanniában tartózkodó Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy in United Kingdom
Fotó: Ukrajna elnöksége

Sunak és Zelenszkij Chequersben, a brit miniszterelnökök Londontól 65 kilométerre lévő vidéki rezidenciáján ült tárgyalóasztalhoz. Nagy-Britannia további több száz légvédelmi rakétát, illetve pilóta nélküli légi eszközt ad át Ukrajnának,

az utóbbiak között új, 200 kilométert meghaladó hatótávolságú támadó drónok is lesznek. 

– közölte a brit kormányfő hivatala a találkozóról kiadott közleményében, A brit kormány már a múlt héten bejelentette, hogy hosszú hatótávolságú rakétákkal is ellátja az ukrán fegyveres erőket, és 250 kilométer hatótávolvágú Storm Shadow típusú rakétákat szállít Ukrajnának. E rakétatípus kizárólag hagyományos töltetek szállítására alkalmas, amely kiegészíti az Ukrajnának már korábban átadott hasonló fegyverek, köztük a HIMARS és a Harpoon rakéták nyújtotta védelmi képességeket.

Nagy-Britannia új képzési programot is kidolgoz ukrán pilóták számára, ezzel is elősegítve, hogy Ukrajna új, NATO-szabványoknak megfelelő, F–16-os harci repülőgépekből álló légierőt építhessen ki. Brit hivatalos forrásból most tettek először konkrét említést arról, hogy Ukrajna F–16-os repülőgépeket kaphat.

Nagy-Britannia a nyáron alapszintű repülési képzést indít ukrán pilótáknak, és London ezzel a programmal párhuzamosan együttműködésre törekszik más országokkal F–16-osok szállítása céljából. Az ismertetés nem tér ki arra, hogy ezeket a repülőgépeket mely országok adnák át Ukrajnának, és mikor. A brit királyi légierő állományában nincsenek F–16-os harci repülőgépek.

A kétórás találkozó után a brit kormányfő szóvivője megerősítette, hogy

Nagy-Britannia nem tervezi harci repülőgépek átadását Ukrajnának.

Rishi Sunak is azt mondta a tárgyalás után, hogy a katonai repülőgépek átadása nem egyszerű ügy. Zelenszkij előzőleg februárban járt Londonban, és a brit parlament két házának tagjai előtt tartott akkori beszédében úgy fogalmazott, hogy Ukrajna harci repülőgépek formájában szárnyakat kér szabadságának védelméhez.

A londoni miniszterelnöki hivatal azonban akkor is meglehetősen tartózkodó módon reagált az ukrán elnök kérésére, hangsúlyozva: repülőgépek szállítása csak hosszú távú megoldásként jöhet szóba, és Ukrajnának most a rövid távon elérhető védelmi kapacitások megszerzésére van a legnagyobb szüksége. 

 

Rishi Sunak Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek