A francia kormány kiadásainak felülvizsgálata során 10 milliárd euró költségvetési megtakarítást határozott meg, amelyet a következő években célba vesznek – közölte hétfőn Bruno Le Maire pénzügyminiszter.

7th edition of VIVA TECHNOLOGY, VIVATECH, at Paris Expo Porte de Versailles. 2400 exhibitors and 23 sectors represented. Minister of Economy and Finance BRUNO LE MAIRE visits the CNRS stand. Photo by Laure Boyer / Hans Lucas.
France, Paris, 2023-06-14. 7eme edition du salon VIVA TECHNOLOGY, VIVATECH, a Paris Expo Porte de Versailles. 2400 exposants et 23 secteurs d activi
Bruno Le Maire szerint a megtakarításra azért van szükség, hogy tarthassák a tervet az államadósság csökkentésére.
Fotó: AFP

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a francia közkiadások a GDP-arányában régóta a legmagasabbak közé tartoznak a világon, és jelentősen megugrottak a koronavírus-járvány, majd a tavalyi energiaársokk miatt, ennek következtében

rekordszintre, 4,7 százalékra emelkedett tavaly a költségvetési hiány.

Az idén még ennél is magasabb, a 4,9 százaléka lesz a deficit, amely a kormány céljai szerint fokozatosan 2,7 százalékra csökken 2027-re, amikor lejár Emmanuel Macron elnök mandátuma.
Az ugyan a GDP 3 százalékában szabja meg a hiány maximumát, Franciaország ezt a kritériumot ritkán tartotta be éppen a közkiadások magas szintje miatt.
A hiánycél elérése érdekében vizsgálták felül a kiadásokat, és találták meg a tízmilliárd eurós összeget, amelyet megtakaríthatnak – árulta el Le Maire a pénzügyminisztériumban a közfinanszírozásról tartott konferencián.

FRANCE - PARIS - VIVATECH EVENTFrance, Paris, 2023-06-14. 7th edition of VIVA TECHNOLOGY, VIVATECH, at Paris Expo Porte de Versailles. 2400 exhibitors and 23 sectors represented. Minister of Economy and Finance BRUNO LE MAIRE visits the CNRS stand. Photo by Laure Boyer / Hans Lucas.France, Paris, 2023-06-14. 7eme edition du salon VIVA TECHNOLOGY, VIVATECH, a Paris Expo Porte de Versailles. 2400 exposants et 23 secteurs d activites representes. Visite du ministre de l economie et des finances BRUNO LE MAIRE sur le stand du CNRS. Photographie de Laure Boyer / Hans Lucas. (Photo by Laure Boyer / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
A spórolás érinti majd többek között az egészségügyet is.
Fotó: AFP

A megtakarítások érintik többek között az egészségügyet, a lakhatást és a foglalkoztatást támogató intézkedéseket. A kormány emellett négy év alatt fokozatosan csökkenteni fogja az üzemanyagadó-kedvezményt, amely bizonyos ágazatoknak, például a közúti közlekedésnek kedvez. 

Le Maire szerint a megtakarításokra azért van szükség, hogy tartani lehessen a francia államadósság csökkentésének felgyorsítására vonatkozó terveket. A kitűzött cél szerint az államadósságot a GDP tavalyi 111,6 százalékáról az idén 109,6, 2027-re pedig 108,3 százalékra csökkentik.

Megerősítette továbbá, hogy a kormányzat tervezi a gáz- és áramárakra vonatkozó plafon megszüntetését; ezt tavaly azért vezettek be, hogy segítsenek a háztartásoknak megbirkózni a magas energiaárakkal. Az elképzelés szerint megszűnik az alacsony jövedelműeknek járó utalványtámogatás is.
A hírügynökség emlékeztetett, hogy a Fitch április végén AA mínuszra-ra rontotta AA-ról a francia államadósság besorolását, elsősorban a gyengülő közfinanszírozási helyzet, a nyugdíjreform körüli potenciális politikai paralízis és társadalmi elégedetlenség miatt. Az S&P ugyan június elején megkímélte Párizst egy hat héten belüli második leminősítés szégyenétől, meghagyta az AA-s besorolást, de aggodalmát fejezte ki a kilátások iránt, szintén a közfinanszírozás feszített helyzetére hivatkozva.