Nemzetközi gazdaság

Tömegesen hagyják el a Krímet az ukrán ellentámadástól rettegő oroszok

Az ukrán vezetés többször is hangsúlyozta, hogy a Krím visszafoglalása is szerepel a terveik között. A félszigeten már tartanak attól, hogy a front elér hozzájuk.

Az ukrán ellentámadás megindítása óta a Krím félsziget is felbolydult hangyaboly látszatát kelti. Az orosz adminisztráció és a helyi orosz közösség egy része a Krím északi részéről a délire menekül, vagy akár el is hagyja a félszigetet – adta hírül az Unian ukrán hírügynökség.

Krím, ukrán ellentámadás
Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP

Több helyi Telegram-csatornán arról számolnak be a felhasználók, hogy a Krím 2014-es annektálása után a félszigetre érkező oroszok nagy számban kezdték el elhagyni a félszigetet.

Ez a jelenség leginkább a Krím északi felében található két várost, a szárazföldhöz legközelebbi, 22 ezer lakosú Armianszkot, valamint a 38 ezres Dzsankojt érinti. Az ukrán források szerint a Krímben élő, és főleg az elmúlt években beköltözött oroszok megijedtek az Ukrán Fegyveres Erők támadásától, és védekezésre készülnek.

Az sem segíti a lakosság biztonságérzetét, hogy a helyi orosz erők és rendvédelmi szervek fokozzák a félszigeten a kémelhárítási tevékenységet, sokkal gyakrabban kezdték ellenőrizni az okmányokat és az autókat. Ez különösen a két említett városra igaz.

Az ukrán hírszerzés egyik vezetője, Kirilo Budanov korábban arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők 2023 tavaszának végéig bevonulnak a Krímbe, azonban ez nem történt meg. A hírszerző úgy gondolja, hogy az oroszbarát kontingens azonnal elhagyja a félszigetet, amint Ukrajna fegyveres erői belépnek a Krím területére.

Korábban Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés szóvivője arról beszélt, hogy biztos abban, hogy Ukrajna visszaszerzi a Krímet. Ugyanerről beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki többször is kiemelte, hogy az ukrán ellentámadás magában foglalja a Krím visszafoglalására irányuló terveiket.

Ez lehet az ukránok nagy terve: Melitopol, Mariupol és Bergyanszk felé nyomulnak előre

Két kisebb, de fontos város gyors elfoglalása lehet a kulcsa az ukrán ellentámadás sikerének. A Fekete-tenger partvidékét vette célba Kijev.

 

félsziget ukrán ellentámadás Krím
Kapcsolódó cikkek