BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez lehet az ukránok nagy terve: Melitopol, Mariupol és Bergyanszk felé nyomulnak előre

Két kisebb, de fontos város gyors elfoglalása lehet a kulcsa az ukrán ellentámadás sikerének. A Fekete-tenger partvidékét vette célba Kijev.

Alig egy hete, hogy hivatalosan is megkezdődött az ukrán ellentámadás. Az ukrán erők nagyszabású hadjáratának célja az orosz megszállás alatt lévő területeik visszaszerzése. Azt Vlagyimir Putyin orosz elnök is elismerte, hogy Kijev megindította a támadást állásaik ellen, azonban szerinte az ukránok máris jelentős veszteségeket szenvedtek el. A hírek szerint a kijevi erők főleg keleti és déli irányban szeretnének előrenyomulni.

A woman clean a street in front of a destroyed building in the Russian-controlled Azov Sea port city of Mariupol in southeastern Ukraine on June 11, 2023. (Photo by STRINGER / AFP)
Fotó: AFP

A Twitteren többen is arról számoltak be, hogy orosz katonai források szerint az ukrán fegyveres erők jelenleg a Melitopoltól 63 kilométerre északra található Tokmark és a 65 kilométerre északra fekvő Vonovakta városát vették célba.

A háború előtt 30 ezres Tokmark és a 20 ezres Vonovakta megszerzése stratégiai szempontból lenne fontos, ugyanis elfoglalásuk esetén, nagyobb település hiányában, lényegében tiszta lenne az ellentámadás útja a tengerparti nagyvárosokig.

Ez alapján valószínűnek tűnik, hogy Melitopol, Mariupol és Bergyanszk lehet a támadás fő célpontja. Ezzel ráadásul ketté lehetne vágni az orosz erőket. Mariupolból vissza tudnának vonulni az orosz határ és Rosztov irányába, Melitopolból pedig a Krím felé tudnának hátrálni.

Bergyanszkból azonban nincs hová menekülniük. Ha a város nehéz helyzetbe kerül, csak a Fekete-tenger felé hátrálhatnak, a tengeri úton való csapatkivonás pedig kockázatos. Amennyiben ennek a támadásnak a forgatókönyve valósul meg, úgy Bergyanszk olyan városa lehet a háborúnak, mint korábban Mariupol vagy Bahmut, csak fordított szereposztásban, ezúttal az ukránok lesznek a támadó fél, és az oroszok védekezhetnek elkeseredetten  minden négyzetcentiméteren.

Gátrobbantás: nőtt a halálos áldozatok száma, többtucatnyi embert még mindig keresnek

Negyvenegy embert még mindig eltűntként tartanak számon a kahovkai gát összeomlása okozta áradások következtében, a halálos áldozatok száma pedig tízre emelkedett – közölték ukrán tisztviselők. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.