Nemzetközi gazdaság

Újabb jelentős fegyvercsomaggal támogatná Ukrajnát a Pentagon

A most bejelentett fegyverek nem az ukrán ellentámadáshoz érkeznének. A Pentagon Ukrajna hosszú távú biztonságát támogatná velük.

Kormányzati források szerint a Pentagon már pénteken bejelentheti azt, hogy több mint 2 milliárd dollár értékű, légvédelmi lőszereket is tartalmazó fegyvercsomaggal támogatja Ukrajnát – számolt be a Bloomberg.

US Sends Weapons To Ukraine
Fotó: USAF / SWNS / Northfoto

Az értékes támogatási csomaggal többek között Hawk rakétaindítók és rakéták, valamint kétféle Patriot légvédelmi rendszer beszerzését finanszírozzák.

A támogatás bejelentésére azt követően kerül sor, amikor minden jel arra mutat, hogy a régóta várt ukrán ellentámadás hivatalosan is elindult.

Az amerikai támogatás azokra a korábbi erőfeszítésekre épül, hogy segítse az ukrán légvédelmet az orosz invázióval szemben. A program olyan fegyverek Kijevnek juttatásában segít, amelyek szállítási dátuma hónapok vagy akár évek múlva lesz esedékes. A cél az, hogy Ukrajna hosszú távú biztonsági szükségleteit elégítsék ki, és nem az azonnali harctéri felhasználáshoz járulnának hozzá.

Az Amerikai Egyesült Államok tavaly novemberben jelentette be, hogy saját készleteiből szállít Hawk rendszereket, de azokat bevetés előtt fel kell újítani.

A légvédelem Ukrajna számára a háború kitörésétől kezdődően az egyik elsődleges prioritás volt, hogy ellensúlyozza a városai ellen indított légi és földi cirkáló- és ballisztikus rakéták megsemmisítő támadásait. Szintén fontos szerep hárul rá amiatt, hogy védelmet biztosítson az orosz repülőgépek ellen a régóta várt ukrán ellentámadás során.

A herszoni evakuációs pontokat sem kímélik az orosz sortüzek – videóval

Rémisztő felvételek láttak napvilágot egy herszoni evakuációs pontról, ahonnan fejvesztve menekültek az emberek a légicsapások hangjára.

 

fegyverszállítmány ukrán ellentámadás Pentagon háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek