Ukrajna újjáépítési és infrastrukturális minisztériuma csütörtökön közölte, hogy az ENSZ által közvetített fekete-tengeri gabonaexport-megállapodás ismét leállt, mivel Oroszország blokkolta a hajók regisztrációját az összes ukrán kikötőbe – írta a Reuters.

Ship in Odesa port
ODESA, UKRAINE - APRIL 12, 2023 - A vessel is seen in the port upon arriving under the Black Sea Grain Initiative, Odesa, southern Ukraine.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Yulii Zozulia / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Yulii Zozulia / AFP

Tavaly júliusban Moszkva és Kijev az ENSZ és Törökország közvetítésével megállapodott abban, hogy a globális élelmiszerhiány enyhítése érdekében Ukrajna szabadon tudjon gabonát szállítani a Fekete-tengeren keresztül, még a háború közepette is.

Oroszország májusban beleegyezett a megállapodás két hónapos meghosszabbításába, de kikötötte, hogy az csak akkor folytatódhat, ha a saját gabona- és műtrágyaexportjuk előtti akadályok megszűnnek.

Ukrajna szerint azonban az oroszok nem várták meg a megállapodás végét, és már most elkezdték megakadályozni, hogy a gabonaszállítást végző hajók ki tudjanak kötni. A belügyminisztérium szerint május utolsó két napján több hajót is megállítottak ellenőrzésre, és azóta sem engedték meg nekik, hogy regisztráljanak vagy tovább haladjanak a kikötők felé.

Ez azonban az ukránok szerint már a hosszabbítás előtt is probléma volt, ugyanis Oroszország állítólag már április közepe óta folyamatosan zaklatja a Fekete-tengeren közlekedő teherhajókat, és korlátozza a gabonaexportot.

Az oroszok miatt közel 50 teherszállító hajó vár ellenőrzésre török felségvizeken, ezek pedig 2,4 millió tonna élelmiszert tudnának elszállítani Ukrajnából. Van köztük olyan, amely már több mint három hónapja kénytelen várakozni

– közölte a minisztérium.

Ukrajna emellett azt is bírálta, hogy Oroszország Odessza legnagyobb kikötőjét, a Pivdennijt is blokád alatt tartja – igaz, ez nem szerepelt az ENSZ által közvetített megállapodásban.

Oroszország korábban tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, de sürgette a gabonaüzlet minden résztvevőjét, hogy oldják fel az orosz ammónia tranzitjának akadályozását, hogy egy olyan csővezetéken keresztül lehessen exportálni, amely Oroszországból ukrán területen keresztül vezet Pivdennijbe.

Kijev fontolóra venné az orosz ammónia átengedését a területén exportra, azzal a feltétellel, hogy a fekete-tengeri gabonaüzletet több ukrán kikötőre és az áruk szélesebb körére terjesztik ki

– mondta a Reutersnek egy kormányzati tisztviselő. Ám addig, amíg a felek le nem ülnek a tárgyalóasztalhoz, és ki nem dolgoznak egy mindenkinek kedvező szerződést, az ehhez hasonló viták súlyos akadályokat állítanak a nemzetközi élelmiszer-ellátás elé.