Júliusban a vártnál nagyobb mértékben romlott a gazdasági hangulatindex (ESI) az euróövezetben, míg a fogyasztói hangulat az egy hete közölt előzetes adatokkal összhangban javult – derült ki az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (DG ECFIN) pénteken kiadott felméréséből.

FRANCE - ILLUSTRATION - PARIS
France, Paris, 2023-07-16. Two restaurants in the Montparnasse district of Paris. Photography by Laure Boyer / Hans Lucas.France, Paris, 2023-07-16. Deux cafes restaurants dans le quartier Montparnasse a Paris. Photographie par Laure Boyer / Hans Lucas. (Photo by Laure Boyer / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: AFP

Az euróövezet gazdasági hangulatindexe az előző havihoz képest 0,8 ponttal, 94,5 pontra, 2022 októbere óta a legalacsonyabbra csökkent júliusban a kamatlábak gyors emelkedése és a magas miatt lassuló gazdasági növekedést tükrözve. Elemzők előzetesen kevésbé romló, 95,0 pontos júliusi indexre számítottak.

Az gazdasági hangulatindexe az előző havihoz képest 0,5 ponttal, 93,6 pontra csökkent. A legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok közül Spanyolországban 1,3 ponttal, Lengyelországban 0,9 ponttal, Olaszországban 0,1 ponttal emelkedett, míg Franciaországban 2,3 ponttal, Németországban 2,1 ponttal, Hollandiában pedig 0,9 ponttal csökkent júliusban az ESI.

A foglalkoztatási várakozások indexe az EU-ban 1,8 ponttal, 102,4 pontra romlott júliusban, és szintén 1,8 ponttal, 103,0 pontra gyengült az euróövezetben.

Az euróövezetben az egy hete közölt adatoknak megfelelően a júniusi mínusz 16,1 pontról mínusz 15,1 pontra, tavaly február óta a legmagasabb szintre javult a fogyasztói hangulatindex, de még így is messze állt a hosszú távú átlagtól.

A mutató tavaly szeptemberben érte el történelmi mélypontját mínusz 28,7 ponton. 

Az EU-ban a fogyasztói hangulatindex mínusz 17,1 pontról mínusz 16,1 pontra emelkedett júliusban. 

A fogyasztók pozitívabban értékelték országuk általános gazdasági helyzetét, háztartásuk múltbeli és jövőbeli pénzügyi helyzetéről alkotott véleményük szintén optimistább volt, ugyanakkor az előző havival gyakorlatilag megegyező hajlandóságot mutattak nagyobb értékű vásárlásokra – közölte a DG ECFIN.