A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet júliusi német gazdasági hangulatindexe minusz 14,7-re csökkent az előző havi minusz 8,5-es értékről, ami elmarad a mínusz 10,5-es piaci várakozástól. Az index már a harmadik egymást követő hónapban van nulla alatt, vagyis Európa legnagyobb gazdaságában továbbra is pesszimista a hangulat.

Commissioner for Eastern Europe Carsten Schneider visits VW plant in Zwickau23 February 2023, Saxony, Zwickau: Finished, fully electric vehicles from the Volkswagen plant in Zwickau stand in a parking lot at the factory. The Federal Government Commissioner for Eastern Germany visited the plant on Thursday (Feb. 23, 2023). In addition to VW vehicles, cars from the group's Audi and Seat brands also come off the production line at the plant. The vehicles are based on the Modular Electric Toolkit. Volkswagen has converted the site, which employs around 9,000 people, into a purely electric vehicle factory at a cost of 1.2 billion euros and has now completed the transformation to an e-site. Photo: Hendrik Schmidt/dpa (Photo by HENDRIK SCHMIDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A jelenlegi feltételek megítélése szintén romlott: mínusz 59,5 pontra a júniusi  mínusz 56,5-es értékről. A ZEW euróövezeti hangulatindexe tovább csökkent júliusban, és jelenleg minusz 12,2 ponton áll, ami 2,2 ponttal alacsonyabb, mint az előző havi, mínusz 10-es érték. Az euróövezetre vonatkozó hangulatmutató 2,5 ponttal esett vissza: az új értéke mínusz 44,4 pont lett.

A befektetők az euróövezetben és az Egyesült Államokban várható további kamatemelések miatt látják borúsan a jövőt, valamint az egyik legfontosabb kereskedelmi partnernek számító Kínában is lassú a fellendülés. A megkérdezettek úgy látják, hogy valószínűleg az ipari ágazatok viselik a várható gazdasági visszaesés terhét, emiatt csökken az exportorientált szektorok profitja. A témához kapcsolódik, hogy a helyi statsztikai hivatal, a Destatis szerdán hozta nyilvánosságra a végleges inflációs adatokat: a pénzromlás mértéke Németországban 2023 júniusában éves szinten 6,4 százalékos volt, ami jóval meghaladja az Európai Központi Bank 2 százalék körüli célját.

Scholz: jöhet a képzett külföldi munkaerő

Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi rendezvényen azt mondta: támogatja a képzett munkaerő bevándorlását az országba. A francia határhoz közeli Rheinstettenben tartott eseményen megjegyezte: 15-20 évvel korábban több német tartományban magas volt a de ez mára megváltozott. Az aktív korosztályból sokan fognak visszavonulni a következő években, ezért ügyelni kell arra, hogy ne alakuljon ki munkaerőhiány.