Kína reméli, hogy Franciaország stabilizálni tudja az EU és Kína közötti viszonyt – mondta He Li-feng miniszterelnök-helyettes francia kollégájának, Bruno Le Maire-nek szombaton Pekingben. 

 Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter és He Li-feng kínai miniszterelnök-helyettes a párizsi Élysée-palotában 2019. március 25-én. 
Fotó: Yoan Valat/AFP

Reméljük, hogy Franciaország stabilizálni fogja a Kína és az EU közötti baráti együttműködést

– mondta He Li-feng a Pekingben tartott megbeszélésen, hozzátéve, hogy Kína úgy véli, a Franciaországgal fennálló kétoldalú kapcsolat „jó alapokon nyugszik”. A találkozón a kínai miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy Kína kész elmélyíteni az együttműködést Franciaországgal a pénzügyek, valamint a tudomány és a technológiai innováció terén –  írja a Reuters

A három legfontosabb kihívás a zöldátmenet, az értékláncok átszervezése és a technológiai forradalom, amelyen a két országnak együttesen kell dolgoznia 

– mondta La Maire, ugyanakkor a banki, nukleáris, kozmetikai és mezőgazdasági ágazatban működő francia vállalatok piacra jutásának kérdéseit is felvetette. 

Egyre fontosabb a francia–kínai gazdasági és pénzügyi együttműködés bővítésén és elmélyítésén gondolkodni

– mondta La Maire. 

Hozzátette, hogy üdvözölnék az újabb kínai befektetéseket Franciaországban. 

Kiemelte: a találkozó pozitív jelzése annak, hogy Kína és Franciaország együtt fog dolgozni a kihívások kezelésében és a stabilitás létrehozásában egy instabil helyzetbe hozott világban. 

Kína Franciaország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere az és az Egyesült Államok után, de a francia cégek egyre inkább veszélyben érzik magukat a két gazdasági szuperhatalom között elmélyülő gazdasági feszültség miatt. Az Európai Unió tagállamai a múlt hónapban jóváhagyták az Oroszország elleni 11. szankciós csomagot is, amely a kínai cégeket sújthatja.