Az amerikai adóhivatal (Internal Revenue Service, IRS) hétfőn leszámolt egy több évtizedes gyakorlattal: a pénzügyőrei többet nem tesznek előre be nem jelentett látogatást magánlakásokban vagy vállalatoknál. A cél a biztonság erősítése.

View of the Internal Revenue Service (IRS) building in Washington, DC, on January 24, 2023. (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
Nem érzik magukat biztonságban az amerikai pénzügyőrök.
Fotó:  Stefani Reynolds / AFP

„Mától kezdve, ha valaki becsönget önökhöz, akkor rendkívül valószínűtlen, hogy az adóvégrehajtó, hacsak nem állapodtak meg előre az időpontban” – jelentette be újságírók előtt Danny Werfel, a hivatal vezetője.

A CNBC a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az ellentmondásos gyakorlat több évtizedre nyúlik vissza, a pénzügyőrök rendszeresen alkalmazták, hogy beszedjenek „jelentős adóelmaradást”, amelynek az átlagos összege elérte a 110 ezer dollárt. (Egy dollár 341,3 forint.)

A hívatlan látogatás azonban veszélyes a hivatalnokok és az állampolgárok számára is. 

Ma már teljesen más forgatókönyvet jelent bekopogni valakinek az ajtaján, mint tíz vagy tizenöt éve, és sok alkalmazottunk számolt be arról, hogy nem érzi biztonságban magát

 – erősítette meg Werfel.

Silver,Calculator,And,Financial,Statistics,On,Clipboard,Pad,At,Office
Eddig átlagosan 110 ezer dolláros elmaradt adósságért kopogtattak be váratlanul.
Fotó: Shutterstock

Az intézkedés hatálya azonnali, így mostantól az IRS levélben veszi fel a kapcsolatot az érintettekkel, hogy a legtöbb esetben személyes találkozót beszéljen meg velük. „Szükségünk van az eszközökre ahhoz, hogy sikeresen behajtsuk az adókat anélkül, hogy pluszstresszt okoznánk a hívatlan látogatással” – tette hozzá a hivatal vezetője.

A 34 szövetségi hivatal, köztük az IRS alkalmazottait is tömörítő szakszervezet támogatja a döntést.

 „Az ellenséges retorika és az IRS dolgozóival kapcsolatos hamis állítások veszélyesebbé tették a munkát az elmúlt években” – írta közleményében a szakszervezet vezetője. A portál ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy több republikánus politikus is aggodalmait fejezte ki az „új IRS-ügynökök” miatt, és meg akarja vágni a hivatal költségvetését.

Birmingham,,Al,/,Usa,-,October,7,,2020:,Opened,Letter
Az intézkedés hatálya azonnali.
Fotó: Shutterstock

Míg az irányelvek módosítása megszünteti a legtöbb előre be nem jelentett látogatást, maradnak „rendkívül korlátozott helyzetek”, amikor ilyesmi előfordulhat, például idézések vagy vagyonelkobzás esetén. „Ezek a tevékenységek csak cseppek a tengerben a korábbi látogatások számához képest" – hangsúlyozta Werfel. Évente jellemzően néhány száz ilyen típusú látogatásra kerül sor, míg korábban több tíz ezer bejelentés nélküli látogatás volt, tette hozzá.

Werfel szerint annak idején az előre be nem jelentett látogatások a munka rutinszerű részét képezték az ügynökség pénzügyőrei számára, akik évente 100 ezer ügyet kaptak. Nem világos azonban, hogy hány ilyenre került sor évente.