A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint Oroszország kilépése a fekete-tengeri gabonaegyezményből 10-15 százalékkal növelheti a gabona világpiaci árát. Pierre-Olivier Gourinchas, az IMF vezető közgazdásza szerint az egyezmény fontos szerepet játszott abban, hogy az ukrán gabona kijusson a világpiacra, ami enyhítette az élelmiszerárakra nehezedő nyomást. A megállapodás felfüggesztése valószínűleg felfelé nyomja az árakat – írja a Reuters.

Grain Reaches Maturity In Poland
Two-row barley (Hordeum distichon) grows on a field and  reaches maturity as the harvest season approaches - Miechow, Poland on July 21, 2023. Cereal markets remain unstable due to the war in Ukraine. (Photo by Dominika Zarzycka/NurPhoto) (Photo by Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Dominika Zarzycka / AFP

Az orosz–ukrán háború kirobbanása után az orosz flotta blokkolta a kikötőket, és az ukrán élelmiszerek nem jutottak ki a világpiacra. Azonban a felek tavaly júliusban megállapodást kötöttek az ENSZ és Törökország közvetítésével: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és António Guterres ENSZ-főtitkár memorandumot írt alá az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágyák világpiaci szállításának megkönnyítéséről. Ezzel egy időben a kijevi delegáció szerződést írt alá Törökországgal és az ENSZ-szel a gabonaexportról.

A fekete-tengeri gabonaegyezmény lehetővé tette az ukrán gabonaexportot három ukrán kikötőből (Csornomorszk, Odessza, Juzsnij) egy védett tranzitfolyosón keresztül. A megállapodást novemberben, majd az idén márciusban is meghosszabbították, és július 17-ig volt érvényes. Moszkva közölte: az alkut csak akkor hosszabbítják meg újra, ha az Orosz Mezőgazdasági Bank (Rosszelkozbank) ismét része lesz a SWIFT-rendszernek. Ez nem történt meg, így a megállapodás is megszűnt.

Az Európai Tanács szerint 2023 májusáig több mint 30 millió tonna gabona jutott a világpiacra a szerződésnek köszönhetően. 

„A frontországok agrárminisztereivel közösen kértük Brüsszelben az importtilalom év végéig való meghosszabbítását” — közölte ma a közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. Fontosnak nevezte a szolidaritási folyosók működésének javítását és eredeti céljának helyreállítását, vagyis azt, hogy az ukrán gabonaféleségek valóban a rászoruló országokban kössenek ki, és ne a háborúban lévő állammal szomszédos uniós tagországokban leljenek gazdára.

Sötét biznisz: adócsaló cégeken keresztül ömlött Európába az ukrán gabona

Az ukrán gabonaexport mind a tengeri, mind a szárazföldi útvonalakon nagy viharokat kavart, és az Európai Unióba irányuló kivitel esetén főként a termék rendkívül alacsony ára – és nem uniókompatibilis minősége – okozott problémákat, hiszen a díjszabással a célországok gazdái nem tudtak versenyezni. Egy friss elemzés szerint az olcsóság elérését az is segítette, hogy több exportőr és importőr nem fizetett adót a szállítmányok után.