Nemzetközi gazdaság

Gabonaegyezmény: bizonytalan a folytatás, veszélyben az élelmiszer-ellátás

Kevesebb mint két hét van hátra a fekete-tengeri gabonaegyezmény lejártáig, de Vlagyimir Putyin még mindig nem döntött, kötélnek áll-e a meghosszabbításához. Moszkva sok enyhítést vár az aláírásáért cserébe. Egyelőre folytatódik a csiki-csuki.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán arról tájékoztatott, hogy az orosz vezetés még mindig nem döntött arról, meghosszabbítja-e a fekete-tengeri gabonaegyezményt, aminek értelmében Ukrajna a háború ideje alatt is exportálhatja a terményeit. Oroszország a megállapodás miatt garantálja az ukrán kikötőkbe tartó és onnan induló gabonaszállító hajók biztonságát a fennhatósága alá tartozó vizeken.

Inspection of the 5th ship carrying wheat from Ukraine to Afghanistan
Az ukrán hajók még nem egész két hétig szállíthatnak zavartalanul gabonát a jelenlegi helyzet alapján.
Fotó: AFP

A jelenlegi egyezményt tavaly az ENSZ és Törökország közreműködésével kötötte meg Ukrajna és Oroszország, és július 17-ig érvényes. Az elmúlt hónapokban Oroszország képviselői következetesen állították, hogy nem látják értelmét a hosszabbításnak, mivel azzal a saját gabona- és műtrágyaexportjukat gátolnák.

Peszkov utolsó megszólalásában ugyanakkor finomított az állásponton. Mint mondta, addig nincs indokuk a meghosszabbításra, amíg a Nyugat nem teljesíti a megállapodás orosz félre vonatkozó részeit. 

A szóvivő itt arra utalhatott, hogy az ENSZ és Oroszország egyetértési nyilatkozatában a nemzetközi szervezet kötelezettséget vállalt arra, hogy megkönnyíti az orosz műtrágyák és más termékek akadálytalan eljuttatását a világpiacokra. Június elején Ukrajnában felrobbantottak egy kulcsfontosságú ammóniavezetéket, ami a műtrágyakészítéshez fontos. Az oroszok akkor arról beszéltek, hogy emiatt elállhatnak a fekete-tengeri gabonaszállítási szerződés meghosszabbításától.

Rebeca Grynspan, az ENSZ kereskedelmi vezető tisztviselője szerint

az egyezmény és az egyetértési nyilatkozat is kulcsfontosságú az árcsökkenéshez és a világ stabil élelmiszer- és műtrágyaellátásához, 

éppen ezért elkötelezettek a megállapodások fenntartása mellett. Sőt, ennek érdekében a következő másfél hétben Moszkvába látogathat.

Oroszország legújabb feltétele, hogy az Orosz Mezőgazdasági Bank (Rosselkhozbank) újra részese legyen a belga székhelyű nemzetközi banki fizetési rendszernek, a SWIFT-nek. A nyugati szövetségesek az oroszok ukrajnai inváziójának harmadnapján súlyos csapást mérek az agresszor állam gazdaságára azzal, hogy bankjainak egy részét kizárták a rendszerből. Az orosz kérés után az úgy találta, hogy a bank inkább hozzon létre egy lányvállalatot, és azon keresztül csatlakozzon vissza a globális pénzügyi hálózatra, ám Moszkva ragaszkodik a pénzintézet teljes körű hozzáférésének helyreállításához – írta meg a Reuters.

Engedhet az elveiből az EU a fekete-tengeri gabonamegállapodás érdekében

Vizsgálják, hogy visszaengedhetik-e a SWIFT-be az Orosz Mezőgazdasági Bankot.

 

 

 

gabonaegyezmény Ukrajna Oroszország ukrán gabonaexport feltétel
Kapcsolódó cikkek