Az energiaügyi minisztérium (Department of Energy) javaslata szerint a legszélesebb körben elterjedt villanybojlerek esetében a hőszivattyút, míg a gázkazánoknál a kondenzációs technológiát tennék kötelezővé 2029-től.

3d,Illustration,Of,Water,Heater,In,The,Bathroom
Fotó: Mile Atanasov

A kormányzati számítás szerint

a készülékállomány lecserélése évente 11,4 milliárd dollár (mintegy 3500 milliárd forint) megtakarítást jelentene az amerikai fogyasztóknak

az alacsonyabb költségeken keresztül, miközben 30 év alatt 501 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást előzne meg.
A javaslatban az is olvasható, hogy az amerikaiak átlagos rezsikiadásaiban ma 13 százalékot tesz ki a vízmelegítésre fordított összeg, és a javaslatban szereplő változások nyomán 23 százalékkal csökkenne az energiafelhasználás.
A közlés szerint az intézkedési javaslatot a legnagyobb készülékgyártókkal történt egyeztetés után tette az adminisztráció, és tárgyalt a fogyasztóvédelmi érdekképviselettel.
A javaslatot ugyanakkor több bírálat is érte szintén vásárlói szervezetek részéről, amelyek szerint az előírt készülékek jóval drágábbak a hagyományosaknál, így tetemes többletköltséget okoz majd a lakosság számára a változás, és az intézkedéssel szűkül a fogyasztói szabadság. 
A szövetségi jogszabályt a kongresszusnak is el kell fogadnia.
A közelmúltban komoly vitát váltott ki az a kormányzati tervezet, amely 

az évtized közepére az új építésű ingatlanok esetében megtiltaná a gáztűzhelyek beszerelését szövetségi szinten.

Hasonló tilalmakat egyes államokban már törvénybe foglaltak, így májusban New York állam fogadott el törvényt a gáztűzhelyek betiltásáról az új lakásokban.