Az EU és Ausztrália közötti tárgyalásokon nem sikerült dűlőre jutni a tekintetben, hogy az EU milyen mértékben nyitja meg piacait az ausztrál mezőgazdasági termékek, különösen a marhahús előtt.

Fotó: William West / AFP

Az ausztrál kereskedelmi miniszter, Don Farrell elmondta, hogy folytatják a tárgyalásokat, és augusztusban újra leülnek. 

Az ausztrálok célja, hogy a nagyrészt vámok és kvóták hatálya alá tartozó marha- és bárányhús, a tejtermékek és a borok szélesebb hozzáférést kapjanak az uniós piacokhoz.

Mindkét fél törekszik a diverzifikálására: az EU elsősorban az orosz–ukrán háború miatt, Ausztrália pedig azt követően, hogy fő kereskedelmi partnere, Kína blokkolta több ausztrál mezőgazdasági termék behozatalát.

A megállapodás mindkét fél számára jelentős előnyökkel járna: az EU könnyebben hozzáférne a zöld- és digitális átálláshoz szükséges nyersanyagokhoz, valamint Kínától való függőségét is csökkenteni tudná. 

Az Ausztráliával kötött kereskedelmi megállapodás 2030-ig akár 3,9 milliárd euróval is megnövelhetné az EU bruttó hazai termékét, amiből a gép-, fém-, elektronikai és vegyipari gyártók, az autógyártók, valamint az élelmiszer- és italgyártók profitálhatnak.

Ausztrália oldaláról nézve a megállapodásból profitálhatnának az ausztrál mezőgazdasági exportőrök és szolgáltatók, továbbá az ausztrál vállalkozásoknak nagyobb lehetőségük lenne arra, hogy Európában fektessenek be. 

A tárgyalások az ausztrál energia- és nyersanyagtermékekhez, valamint szolgáltatásokhoz való nagyobb uniós hozzáférésről is folytatódnak.