Augusztustól 169 ezer család nem részesül többé az állampolgári jogon járó havi segélyben (alapjövedelem), amelyet az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetett be 2019-ben. A bejelentés Nápolyban tiltakozáshoz vezetett. Az érintettek mobiltelefonos üzenetben értesültek a mostanáig havonta juttatott összeg leállításáról.

Italy, campania, naples, shop in fontanelle street, 70'sItaly, campania, naples, shop in fontanelle street, 70's
Fotó: Northfoto

Nápolyban többen a társadalombiztosítási intézet (INPS) épületénél tiltakoztak. A városban több mint 21 ezer háztartást érint az intézkedés. Az Öt Csillag Mozgalom a 2018-as választási kampányában ígérte meg az alapjövedelem bevezetését, amelyből végül több mint 2,5 millióan részesültek.

A déli tartományokban 1,7 millióan kapták meg a havonta kiutalt összeget, amelynek fejenként havi 780 euró volt a felső határa.

Az állampolgári jövedelem névvel bevezetett segély a munkaképes, de a munkapiacon elhelyezkedni nem tudó személyeknek kívánt ideiglenes segítséget nyújtani.

Giorgia Meloni tavaly október óta hivatalban lévő kormánya az állampolgári jövedelem részleges felszámolását ígérte meg az állami segélyrendszer átalakításával. Első lépésben a támogatás időtartamát a korábbi másfél évről hét hónapra csökkentették, ezért jár le most augusztustól az összeg kifizetése azok számára, akik január elsejétől részesültek benne. A Meloni-kormány a támogatottak számát több mint 600 ezerrel kívánja csökkenteni: azoknak fizetnek továbbra is, akik azért nem tudnak munkát vállalni, mert beteg személyt, kiskorú gyermeket vagy 65 év felettit látnak el.

Januártól a kormány a 18 és 59 év közötti munkaképes személyek esetében legfeljebb havi 350 eurós támogatást folyósít, kizárólag az összegért cserébe kötelező tanulás vagy szakképzés idejére.