A szélenergia központi szerepet játszik Németország megújuló energiára való átállásában. Berlin célja, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés legalább négyötödét zöldforrásokból, például nap- és szélenergiából biztosítsák, így is csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást. Az orosz fosszilis tüzelőanyagok importjának leállítása óta pedig az átállás egyre sürgetőbbé vált.

Sorra húzzák fel Németországban a szélmalomparkokat.
Fotó: AFP

Érzékelte ezt a kormányzat is, amely meggyorsította az engedélyek kiadását és az építkezéseket. Fellépésének köszönhetően Európa legnagyobb gazdasága 2023 első felében 60 százalékkal több szárazföldi szélerőmű-kapacitást épített ki, mint 2022 első felében. Iparági források összesítése szerint 1565 megawattal gyarapodott a beépített áramtermelő kapacitás. 

Ha a fejlesztések ilyen ütemben folytatódnak, akkor idén akár 3200 megawattnyi új kapacitással gyarapodhat a német energiarendszer a német szélenergia-társaság, a BWE elnöke szerint. Baerbel Heidebroek ugyanakkor figyelmeztetett, hogy

az engedélyek kiadását még mindig nem gyorsították fel eléggé ahhoz, hogy 2025-től elérjék az évi 10 ezer megawattos növekedési ütemet,

ami ahhoz szükséges, hogy a kormány stratégiai céljának megfelelően 2030-ban már 115 ezer megawatt érkezzen szárazföldi szélenergia-termelésből. A szakértő a jóváhagyási eljárások hatékonyabbá tételét és feszes határidőket sürgetett a keddi sajtótájékoztatóján. 

Dennis Rendschmidt, a VDMA Power Systems tervezőcsoport ügyvezető igazgatója alátámasztva Heidebroek kijelentéseit példaként elmondta, hogy a nehéz és túlméretezett alkatrészek – mint  turbinalapátok – közúti szállításához az engedélyezési folyamat Németországban átlagosan 12 hetet vesz igénybe, míg Hollandiában ez négy-öt nap.

A két szervezet szerint a kormányzatnak, az állami és a helyi hatóságoknak szorosabban együtt kellene működniük. Az adataik szerint Németország teljes telepített szárazföldi szélerőművi kapacitása 2023 közepén elérte az 59 343 megawattot. Ez 4,4 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, figyelembe véve a már megépült turbinák leszerelését és felújítását – közölte a Reuters.